torsdag 16 april 2015

Lilla smycket av Patrick Modiano

Patrick Modiano beskriver så väl sitt Paris i denna melankoliska lilla roman om en förstörd barndom. Thérèse Cardères, som en gång kallades ”lilla smycket”, då hon var sju år, tror sig känna igen sin mor i tunnelbanan. Damen bär en gul kappa. Kan detta verkligen vara den kvinna som dog i Marocko för många år sedan? Sökandet efter ledtrådar från vaga barndomsminnen tar sin fart. Vem var denna kvinna som hade övergivit henne och som hon trodde  var död? Har ni inte läst några böcker av den franske Nobelpristagaren förut så är denna bok en bra början. Romanen är inte lång och Modiano har ett bra flyt i sitt sätt att skriva. En lättläst bok med andra ord. /Christina

Levande och döda i Winsford

Maria en svensk medelålderskvinna reser med sin hund till Exmoor, Winsford i sydvästra England. Hon hyr ett hus några månader under förevändningen att hon är författare och vill ha lugn och ro för att kunna skriva färdigt sin bok. Huset ligger avskilt ute på en stor hed, här finns bara vildhästar, tät dimma och det dånande ljudet från havet.
Tillsammans med sin hund försöker Maria skapa rutiner, varje morgon tänder hon i kaminen, hon gör väderobservationer som nedtecknas allt detta följs av en lång förmiddagspromenad ute på heden.
Långsamt nystas Marias bakgrund upp, varför hon är där. Varför hon är så noga med att inte lämna några spår efter sig, alltid betala kontakt, aldrig använda mobiltelefonen. Ingen vet vart hon är och så vill hon att det ska förbli. Men en morgon när Maria vaknar ligger det två döda fasaner utanför hennes dörr och någon har skrivit ordet "death" på hennes bil. En mycket spännande bladvändare! Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser Albert Bonners Förlag (2013).

måndag 13 april 2015

Deras ryggar luktade så gott av Åsa Grennvall


Om jag tänker på en riktigt hemsk barndom är det nära till hands att tänka på närhet till våld av olika slag, alkoholmissbruk och incest. Men tänk dig att i stället växa upp i en familj där du blir försummad känslomässigt. Ingen vill lyssna på dig, ingen vill lära dig något eller förklara saker för dig, ingen vill ta dig på allvar utan gillar att förlöjliga dig istället och ingen tar någonsin på dig eller tröstar dig när du är ledsen.  När någonting oförklarligt inträffar i ditt liv har du ingen att fråga. I Åsa Grennvalls bok deras ryggar luktade så gott får vi möta Jenny som växer upp under 70- och 80-talen och har det precis så, en barndom full av känslomässig försummelse av människor som inte begriper och därför inte kan ställas till svars. I den grafiska romanens form där bild och text samverkar blir budskapet så tydligt och berättelsen oerhört drabbande.