fredag 13 november 2009

Lär dig hantverket

Jag vet att du vill! Djupt där inne när du drömmen om att själv skriva den stora romanen. Du har inspirationen, men saknar lite goda råd på vägen. Då är boken Så skriver du romaner och noveller (Voltaire Publishing 2009) av Lars Åke Augustsson boken för dig. Här varvas handfasta tips med intervjuer med författare. Läs och skrid till verket!

Övergripande handbok i svensk litteraturhistoria

Inom pärmarna på Litteraturens historia i Sverige: femte upplagan (Norstedts 2009) ryms inte mindre än tusen år av svensk litteraturhistoria, från forntid, via förnuft och känsla, poesi och verklighet, borgerlig och proletär realism fram till kapitlen om chic lit och det avslutande kapitlet om språkets oanade möjligheter, exemplifierat av Jonas Hassen Khemiri.

Bredows nya

Katarina von Bredows ungdomsromaner är alltid efterlängtade, och den senaste Bara inte du (Rabén & Sjögren 2009) gör ingen besviken. Vännerna Emma och Markus är lite äldre än karaktärerna i de tidigare böckerna, de balanserar på gränsen till vuxenvärlden. Temat förbjuden kärlek känns igen, den här gången handlar det om bästa vännens pojkvän, men som tema blir det aldrig tjatigt. Vad som ytterligare komplicerar Emmas tillvaro är Markus nya, inte helt ofarliga intresse...

Så oerhört otäckt

Under buller och bång avslöjades till slut vilka författare som låg bakom pseudonymen Lars Kepler: Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril. Deras gemensamma roman Hypnotisören (Albert Bonniers förlag 2009) är precis så otäck som skriverierna gjort gällande, nästan värre än så. Vissa kapitel önskar jag nästan att jag inte hade läst, fruktansvärt otäcka scener har tagit plats på näthinnan även om jag försökte skumläsa de värsta passagerna. Trots det tycker jag att det var en bra bok, skickligt upplagd rent dramaturgiskt där vi får följa hur en hypnotisör dras djupt in i en mordhistoria där motivet snart blir personligt. Jag läser gärna en uppföljare med samma litterära kvalitéer och spänning, men jag hoppas att de skippar det värsta våldsscenerna i så fall. Även det outtalade kan vara otäckt nog.