måndag 11 maj 2009

Vad återstår när allt fallit?

Elin Boardy har skrivit en gripande och engagerande familjehistoria som tar plats i Bohuslän tidigt 1900-tal. Romanen heter Allt som återstår (W&W 2008) och bygger på Elin Boardys morfars mor Emmas öde. Världen kryper närmare, flera av Emmas syskon har emigrerat till Amerika, och första världskriget står för dörren. Kvar på föräldragården på Orust går Emma. Och det känns precis som att jag som läsare hennes öde när jag läser om hennes liv, precis så levande lyckas Elin Boardy göra den hårda verkligheten under svenskt 1900-talets början.

söndag 10 maj 2009

Skjuten med ett nackskott

Det blir den som ertappas på gatan efter utegångs-förbudet i det belägrade Leninggrad under andra världskriget. Där finns ingen mat till fångar, knappt till någon annan heller. Lev, som ertappats stjäla från en död tysk soldat, och Kolya, som deserterat, får behålla livet för ett specialuppdrag. Översten ger Lev och Kolja fem dagar på sig att hitta ägg till hans dotters bröllopstårta - men kan de lyckas?

Gillar du att läsa en historia som griper tag från första sidan, så läs Tjuvarnas stad av David Benioff (Forum 2009). En berättelse som är sorglig, rolig, spännande och hemsk. Biblioteket har boken även på engelska.