fredag 16 januari 2009

Matilda hade levt i sjuttiofem år, och hon var inte rädd för dåliga nyheter


Sonya Hartnett, 2008 års ALMA-prisvinnare (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) har kommit ut med en ny bok i svensk översättning; Pojken i soffan (Bonnier Carlsen 2008). Fantasi blandas med verklighet i denna magiska saga om sjuttiofemåriga Maddy som kommer hem en dag efter att ha rastat sin hund, och upptäcker att det sitter en främmande pojke i hennes soffa. Pojken i soffan viker inte för de stora frågorna. Vad är egentligen viktigt i livet?

torsdag 15 januari 2009

Ta bättre bilder


Nu finns tidskriften DigitalFoto i biblioteket. Läs och bli en bättre fotograf. Söker du någon av bibliotekets tidskrifter från 2007 eller 2008? De finns arkiverade eftersom vi sparar två årgångar tillbaka. Fråga mig eller Else-Britt!

Han tänkte: jag vet vad du stänger inne, vad det är du håller tillbaka


Katarina Kieris Majas morsas kompis sambo (Rabén & Sjögren 2007) består av elva till formen korta noveller. Innehållsmässigt är den desto större, mycket ryms mellan pärmarna. Både svek och kärlek. Språket är stundtals nästan poetiskt, inte ett ord för mycket. Den första novellen handlar om Ellen som sitter hos en psykiater. Hon berättar om ett semesterminne från Kroatien, när hon nästan höll på att drunkna, och om samma känsla som kommit över henne i skolan. Hon svarar nekande på frågan om hon sjönk där i Kroatien. Psykiatern frågar henne "Men nu senast på skolan, då sjönk du?" och Ellen svarar "Ja, då sjönk jag."

onsdag 14 januari 2009

Skrämmande vacker


Ful (Bonnier Carlsen 2008) av Scott Westerfeld är den första delen i en trilogi. Borta är världen som vi känner den, i den nya verkligheten genomgår sextonåringarna en skönhetsoperation för att stöpas om och passa in i den gemensamma mallen. Bara de som genomgått ingreppet äger tillträde till Snyggingstan där den eviga festen pågår. Tally fyller snart sexton och ser fram emot att bli snygg och tas upp i gemenskapen, men hennes vän Shay verkar orolig och vill plötsligt att de ska fly. Hon har fått föraningar om att operationen inte bara innebär en yttre förändring. Även det egna tänkandet tycks förändras...

I kungligt sällskap


Vi som älskar att läsa, kan nu känna att vi delar vår entusiasm med självaste engelska drottningen. Alan Bennets "Drottningen vänder blad" är en underbar saga, som på ett charmigt och tänkvärt sätt talar om för oss varför vi läser. Drottningens olydiga hundar smiter in på bokbussen en dag, och drottningen känner sig förpliktigad att låna en bok. Och så läsa den. Den är tråkig, men nästa gång bokbussen kommer lånar hon en ny, som får henne fullständigt på fall. Drottningens nya läsintresse förändrar hennes liv på flera sätt, och hovet tittar oroligt på. Dags för åtgärder?