fredag 18 september 2009

Drabbande hela vägen till det oundvikliga slutet

Douglas Foleys Shoo len (Bonnier Carlsen 2009) är den bästa ungdomsroman jag läst på mycket länge. Handlingen snurrar runt Karim, Gabi och Nikoo som går i nian på samma skola. Det är en månad kvar till sommarlovet, en enda lång dallrande väntan. Karim och Gabi har hängt ihop länge, de är stenhårt lojala med varandra, trots att Gabi slirar in på en alltmer våldsam och kriminell bana. En kväll misshandlar de en kvinna i samband med ett rån. Kvinnan visar sig senare vara mamma till Nikoo, den nyinflyttade tjejen som Karim blivit hejdlöst förälskad i. Han vet att han måste berätta vad som hänt, det som gjorts kan inte göras ogjort. Klockan kan inte vridas tillbaka. Något fruktansvärt kommer att hända, det vet vi som läsare redan från bokens början. Något oundvikligt. Samtidigt hoppas jag ända till sista sidan att det ska komma en vändning, att ödet kan hejdas.

Henrik Bromander och några grymma illustratörer

Serietecknaren Henrik Bromander skrev fjorton manus som han lät andra serietecknare, illustratörer och fotografer illustrera. Resultatet blev serienovellsantologin Allt jag rör vid försvinner (Kartago 2009). Henrik Bromander drar sig inte för att chockera, men det finns samtidigt en lite rörande underton i flera av serienovellerna. Det blir också väldigt tydligt hur stor betydelse illustrationen har i en grafisk antologi som den här, det är verkligen tecknarna och fotograferna som sätter sin prägel.

Daniel citerar Orup

Daniel Boyacioglu inleder sin femte diktsamling Det är inte hennes fel att jag skriver sämre (W & W 2009) med ett Orup-citat: "Låt mig svära vid min faders grav att jag aldrig blir som han". Det är lite oväntat. Det sätter tonen. Sedan kommer den första dikten:

Snögubben ser så ledsen ut
där han står
halvt borttynad
inte ens barnen sörjer det.
Vi dansade
en tyckare
och sa med det förlåt.
Jag väntade tills du hade somnat
med att gråta.
Jag hade visat dig fotografier
från det gamla landet, varför vi kom hit.

Och jag tror att jag förstår.Fin fotobok med skateboards

I New skateboard graphics (Mark Batty publisher 2009) av Namdev Hardisty är rikt illustrerad med skateboards från de mest tongivande formgivarna, som till exempel Chocolate, Element, Enjoi, Heroin, Hessenmob, $lave och Toy Machine.

Du som är talbokslåntagare får låna en mp3-spelaren med boken inläst

Nu kan du som har svårt att läsa tryckt text låna din talbok på en mp3-spelare. Vi för över boken du behöver till spelare, och du lånar spelaren på ditt lånekort. Prata med mig eller Else-Britt så berättar vi mer.

onsdag 16 september 2009

Jonas Hassen Khemiri kommer på besök

Den 15 oktober kommer Jonas Hassen Khemiri till Aranäsgymnasiet på författarbesök för att möta alla treor. Jonas Hassen Khemiri, född 1978, har efter två hyllade romaner gjort sig känd som en av de viktigaste författarna i sin generation. Debutromanen Ett öga rött kom 2003, har filmatiserats och sålts i över 220 000 exemplar. Montecore – en unik tiger kom 2006 och har översatts till en rad språk, bland annat franska, nederländska och tyska. Dessutom finns samlingsboken Invasion! med pjäser och noveller. Jonas Hassen Khemiri har nominerats till Augustpriset och tilldelats Sveriges Radios Romanpris, Borås Tidnings Debutantpris, Bellmanpriset,Tidningen VI:s litteraturpris, Sveriges Radios Novellpris samt PO Enquists pris till en ung författare på väg ut i Europa. Hans tryckta böcker är utlånade, men du kan läsa Ett öga rött, Montecore- en unik tiger och Invasion! som e-böcker. Sök i Kungsbacka kommuns bibliotekskatalog och välj den bok som står som elektronisk resurs. Klicka på länken och följ instruktionerna.