tisdag 19 maj 2015

Efter ekot av Olivia Bergdahl


Huvudpersonen Fanny är besatt av nyheter och statistik, allt kan hon och allt kan hon räkna ut. Siffrorna blir tryggheten och navet som allt kretsar kring. När Fanny kommer till mormor har det gått 693 dagar sen de sågs och mormor vet ingenting om det som har hänt. Olivia Bergdahl, mest känd som estradpoet, har gjort sin skönlitterära debut med Efter ekot och den skildrar på ett lysande vis en relation från förälskelse till sammanbrott. Hur blir man fast i en våldsam relation och hur svårt kan det vara att ta sig ur egentligen? Våldets mekanismer och förövarens sätt att knyta offret till sig, skärma av och bryta ner är lysande gestaltat. Att bemästra och dra nytta av språket är Olivia Bergdahls verkliga superhjälteegenskap och med hjälp av det har hon skrivit en roman som kröp under skinnet på mig och ibland lämnade mig helt andlös som efter en spark i magen.

måndag 18 maj 2015

Gatukatten Bob av James Bowen

Dagen då James hittar en skadad katt, i trapphuset intill sin träningslägenhet, vet han ännu inte hur mycket den röda hankatten kommer att förändra hans liv. Gatumusikanten James spenderar sina sista slantar hos veterinären tillsammans med den upphittade katten, vilken han senare kommer att kalla för Bob. Katten behöver vård och James har inte hjärta att lämna den åt sitt öde i ett sådant skick. På detta sätt inleds denna sanna och rörande historia om två ganska tilltufsade själar, bägge märkta av det hårda livet på Londons gator. James liv får en ny mening tack vare Bob och för första gången känner han ett ansvar gentemot någon annan. Han börjar seriöst ta itu med sitt drogberoende och sin återinpassning in i samhället efter alla år som uteliggare i London. /Christina

Sommar, sommar, sommar.

Nu är det snart sommarlov och ni lämnar oss för lite välförtjänt vila. Kanske vill ni ha med er lite skön sommarläsning hem? Vi har nu sommarlån på bibliotekets böcker (ej läromedel) så att du kan låna med dig läsning hem under sommaren. Vi har redan börjat tänka på vad vi skulle vilja läsa i solstolen och presenterar här det vi lägger överst i högen. I biblioteket finns det massor att välja bland, fråga om du vill ha hjälp att välja det som passar dig. Vi önskar er alla en underbar sommar!