tisdag 26 maj 2009

Flying giant stork death kick

Chuck Palahniuk är författaren bakom romanen Fight club som låg till grund för den uppmärksammade filmen med Brad Pitt i huvudrollen. Hans nya roman heter Pygmy (Doubleday 2009). Pygmy är smeknamnet på en trettonårig kille som är expert på kampsport, och som hamnar i en grupp med en ganska osannolik samling utbytesstudenter som gemensamt bildar en apart terroristcell.

Medan hon fortfarande var i livet var Elizabeth Holland inte bara känd för sin skönhet

Manhattan år 1899, dåtidens motsvarighet till Paris Hilton, den unga societetsflickan Elizabeth Holland lever ett liv som ger avtryck på stadens skvallersidor. Hon står i valet och kvalet mellan familjens goda rykte och lockelsen i den förbjudna kärleken. Men allt tar en tragisk vändning, samma dag som hon skulle ha stått brud hålls hennes begravning, eftersom hon tros ha drunknat i Hudsonfloden. Läs om svek, hemligheter och kärlek i Deluxe (Pocketförlaget 2009) av Anna Godbersen.

Trasselhåret avtecknar sig tydligt ett ögonblick, guppar sedan runt hörnet och utom synhåll

Maria Fagerbergs roman Lingonstigen (Forum 2009) handlar om en familj, eller egentligen om en mamma och en dotter. Dotterna Embla är femton år och skär sig, och stänger dörren om sig, både bildligt och bokstavligt. Mamma Susanne inser att hon är den enda som kan hjälpa Embla, och att hon aldrig kommer att sluta kämpa för sitt barn.

Vem vet vad mer som kan flyta upp ur underjorden?

Mons Kallentoft följer upp sina tidigare deckare Midvinterblod och Sommardöden med Höstoffer (Natur & Kultur 2009). Här tar sig kriminalinspektör Malin Fors an mordet på advokat Jerry Petersson. Hans kropp har hittats i vallgraven runt slottet han precis blivit ägare till. Vad ligger bakom mordet? Har tvisten bakom försäljningen av slottet något med motivet att göra?

måndag 25 maj 2009

I brytningstid mellan gammalt och nytt

Jag tyckte mycket om Elisabeth Rynells Hohaj som kom för några år sedan. Hennes nya roman heter Hitta hem (Albert Bonniers förlag 2009) och handlar om två flickor, Hild och Mala, som båda lever i en brytningstid. Hild flyttar från landsbygden till ett nybyggt miljonprojekt mitt under folkhemsbygget. Mala växer upp under en tid när katolicism övergår i protestantism. Båda Hild och Mala förenas i en längtan efter att hitta hem.

Om mannen bakom Tintin

Förra året var det 25 år sedan Tintins skapare Hergé dog. Tintinalbumet har fått sig ett uppsving på senare år, med nyutgivning och nyöversättning. Nu finns Hergés biografi i serieform, tecknad i Hergés egen anda. Vi får följa valda händelser ur hans liv, som förmodligen inspirerade honom till de många äventyren om Tintin, kapten Haddock, Milou och alla de andra.

One sees clearly only with the heart

Som barnbarn till författaren Roald Dahl har unga Sophie Dahl en del att leva upp till i sin debutroman Playing with the grown-ups (Bloomsbury 2008). Hon lyckas riktigt bra. I berättelsens centrum står femtonåriga Kitty, vars bohemiska och rastlösa mor Marina låter sig influeras av en guru. Gurun intalar Marina att hennes framtid finns i New York, så hon lämnar den engelska landsbygden och tar Kittys syskon med sig dit, men Kitty blir kvar på en internatskola. Efter hand växer sig guruns inflytande över Marina allt större, och Kitty inser att allt inte står rätt till.