fredag 6 maj 2011

Kapitulera omedelbart eller dö

Sanna Näslings starka debutroman Kapitulera omedelbart eller dö (Rabén & Sjögren, 2011). Boken handlar om Mary och Lovely två femtonåriga tjejer, men de är inga vanliga tjejer. Mary och Lovely lever någonstans mellan verklighet och dröm, i vardagsgrå Stockholm och magiska London. Det är dialogen tjejerna mellan som dominerar och man får följa deras kamp mot det normalvidriga. Sanna Näsling hyllas för sitt språk och boken avviker uppfriskande från traditionella flickskildringar.

torsdag 5 maj 2011

Var är du?

Den vanligaste öppningsrepliken när du svarar på mobilen? Det är också titeln på Katarina Bjärvalls bok om mobiltelefonens roll i våra liv. Hon diskuterar hur mobilen symboliserar frihet och trygghet för oss, hur den har påverkat vårt sätt att umgås med varandra. Många spännande tankegångar att själv fundera över. Bjärvall tar också upp strålningsrisker och miljöskador i fattiga länder. Var är du? Människa och mobilen (2011) är utgiven på Ordfronts förlag. Den ligger på bibliotekets nyhetsbord!

Äta djur

Jonathan Safran Foers uppmärksammade bok Äta djur (Norstedts, 2011) handlar om köttindustrin, djurens rätt och om varför vi egentligen äter kött. Foers besöker djuruppfödningsanläggningar i USA och tillsammans med djurrättsaktivister visar på missförhållanden.