fredag 28 augusti 2009

Ett brev som förändrar allt

Åsa Anderberg Strollo är tillbaka med en ny ungdomsroman efter den uppmärksammade Bryta om (Alfabeta 2007). Den heter Blod (Alfabeta 2009). Fjortonåriga Ida finner ett brev adresserat till hennes mamma, där en man påstår att han är Idas biologiska pappa. Allt förändras i och med brevet. Vem kan man lita på?

Nytt från Snabba cash-Lapidus

Jens Lapidus mutade in sin egen Stockholm noir-genre med romanerna Snabba cash och Aldrig fucka upp. Hans senaste verk heter Gängkrig 145 (Wahlström & Widstrand 2009) och är en grafisk roman där Lapidus skrivit texten och Peter Bergting gjort illustrationerna. Som läsare känner du igen dig i den hårdkokta skildringen av den undre världen där egna lagar tycks råda.

onsdag 26 augusti 2009

Vem i hela världen kan man lita på?


En ny bok av John Le Carré. Ingen kan skildra paranoian i spionernas värld som han. A Most Wanted Man (Hodder & Stoughton, 2008) utspelar sig efter 9/11 som det heter med amerikansk terminologi. En flykting från Ryssland anländer till Hamburg via bl.a. Sverige. Han tas om hand av en turkisk invandrare och hans mor, och en advokat och en bankman dras också in i försöken att ge flyktingen en ny framtid. Men vem är han? Snart är flera staters underrättelsetjänster ute efter inte bara honom, utan också de människor som vill vara hans vänner. Le Carré ger sin bild av kriget mot terrorismen och vad det gör med de demokratiska staterna. En otroligt spännande berättelse!