onsdag 18 maj 2016

Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson

Tvillingsystrarna Inez och Elise växer upp i Landskrona på 1940-talet. Systrarna är varandras spegelbilder, de håller ihop i vått och torrt men under tonåren glider de allt mer isär. När Elsie blir gravid och föder en son som hon inte vill ha är brytningen ett faktum. Inez tar hand om barnet och döper honom till Björn. Elsie blir telegrafist och går till sjöss. Inez gifter sig med Birger och får dottern Susanne. Ett kärlekslöst äktenskap och Inez känner sig allt mer som en trasdocka. "En syster som har fått nog av sin syster. En hustru som har fått nog av sin man. En mor som har fått nog av sin dotter. En dotter som har fått nog av sin mor. En pliktuppfyllare som har fått nog av sina plikter. En människa som har fått nog av att vara människa." När boken börjar är Susanne ombord på polarforskningsfartyget Oden på väg genom polarisen. Susanne är deckarförfattare och gäst ombord på fartyget. Här omgiven av vackra magiska islandskap händer det något obehagligt, någon lämnar hotfulla meddelanden i hennes hytt. Gamla ouppklarade konflikter gror och kommer upp till ytan.  

Lollo av Linna Johansson

Lollo växer upp tillsammans med sin mamma och syster i en lägenhet i Aspy. Lollo och kompisen Lidija har tagit studenten och nu driver de bara runt. De vet inte vad de vill med sina liv. De tar långa promenader ut till Vinterviken med öl och chips i Ica-påsen. De dricker alkohol på dagarna och tittar på porrfilm på nätterna. Festerna avlöser varandra och snart övergår de till tyngre droger och genom Mimmi kommer de i kontakt med webcam. Lollo och Lidija är trötta, rastlösa och pengarna är slut. De står utanför samhället och känner ett förakt mot vuxenvärlden. Mimmi som lever efter sin mormors motto: Var en slampa, gör vad fan du vill. Linna har på ett smärtsamt och skickligt sätt skildrat hur relationen mellan unga kvinnor ser ut. "Non, je ne regrette rien". 

Marina av Carlos Ruiz Zafón

"Vi minns bara det som aldrig har hänt". Under sju dagar och sju nätter vet ingen var Oscar är. Oscar som skolkar från sin internatskola i Barcelona och upptäcker ett övergivet hus. I huset bor änklingen Gérman, dottern Marina och katten Kafka. Marina och Oscar finner varandra och råkar snart rakt in i ett hemskt äventyr. Marina tar med sig Oscar till kyrkogården och där inträffar något märkligt. Var fjärde söndag kl 10 stiger en beslöjad dam ur en hästdroska och lägger en ros vid en namnlös gravsten. Marina och Oscar bestämmer sig för att följa efter kvinnan. De hamnar djupt ned i stadens underjordiska labyrinter. Långt in i Barcelonas undre värld, till en bortglömd plats där mörkret frodas. Det här är en gotisk skräckroman men samtidigt en pusseldeckare, "Twilight med extra allt" kan man säga.