fredag 17 april 2009

Man begår de svåraste brotten mot dem man älskar

Mattias och Mattias i Sista berättelsen om oss (Alfabeta 2009) var bästa vänner fram till att Det hände. De blev kära i samma tjej. När de ses igen har det gått tre år sen sist. Mats Berggren har skrivit en berättelse om kärlek, vänskap och om hur skuldkänslorna kan ta över fullständigt.

Hjärtat stannar ett ögonblick, som vid alla stötar hon får i livet

Cora Sandels trilogi om den unga Alberte; Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte, finns nu samlad i en pocketutgåva: Serien om Alberte (Albert Bonniers förlag klassiker 2008). Det är sekelskifte och mellankrigstid, och Albertes tar sig från den norska småstaden till ett sjudande Paris, där hon skapar sitt eget liv.

En antihjältes sexuella strapatser

Jag har inte särskilt mycket övers för Mikael Sols alter ego i serien Till alla jag har legat med (Kartago förlag 2008), i alla fall inte till en början. Som titeln antyder tar han läsaren med på en resa genom sina sexuella erfarenheter. Men som den antihjälte han är lyckas han ändå vinna sympatipoäng, han är en ganska sorglig egoist. Här hittar du hans blogg: http://tillallajaglegatmed.blogspot.com/

En outsiderbrat i New York

J.D. Salingers Räddaren i nöden är boken som John Lennons mördare satte sig ned och läste kort efter sitt dåd. Den handlar om 16-årige Holden som efter att ha stängts av från sin flotta privatskola inte orkar se sina föräldrar bli besvikna ännu en gång. Hans lösning blir att driva planlöst runt i New York, mellan barer och unga kvinnor och sitt stora förakt för vuxenvärlden som sin ständiga följeslagare.

torsdag 16 april 2009

Jag trodde det skulle vara som i Pretty Woman


Addad på nätet är en förkortad version av Alexandramannen, utgiven av Hegas (2009). Katia Wagner återger Petra, Jenny och Lindas berättelser om deras nätkompis Alexandra. Hon var så juste, en kompis som lyssnade och brydde sig. När hon började tjata om sex med en främmande man, kändes det spännande och äventyrligt. Ett äventyr som slutade i domstolen.