fredag 13 november 2015

Innan jag somnar av S. J. Watson

Innan Christine somnar varje kväll måste hon skriva ned allt som har hänt under dagen. Christine skriver i smyg för sin man och gömmer sedan dagboken i en skokartong i garderoben. På morgonen när Christine vaknar vet hon inte vem hon är, vart hon är eller vem det är som ligger bredvid henne i sängen. Varje morgon är det samma sak, förvirringen, rädslan och frågorna. Varje morgon ringer dr Nasch och ber Christine att ta fram dagboken ur skokartongen i garderoben, läs dagboken Christine säger dr Nasch så får du svar på dina frågor.
Från dagboken får Christine veta vem hon är, vad som har hänt och varför hon inte kan minnas vem hon är. Långsamt växer historien fram, långsamt kommer små minnesbilder upp för Christine och hon skyndar sig att skriva ned dem i dagboken för nästa morgon är allt bortglömt igen. I sin dagbok har Christine även skrivit att hon inte kan lita på Ben sin man. Ben är inte ärlig mot henne, han berättar inte om överfallet, eller om deras son Adam. En obehaglig och spännande debutroman som även har blivit filmad med Nicole Kidman och Colin Firth i huvudrollerna.

Trogen hustru sökes av Robert Goolrick

En ganska spännande och annorlunda roman som utspelar sig i USA under 1900-talets början. Livet under den tidpunkten, alla samhällsklasser inberäknade, beskrivs mycket väl och detaljerat. Kärlek, passion, hat, svek, mord - ja, nästan allt ingår.
Ralph Truitt är en rik och högt ansedd affärsman i en liten stad i Wisconsin. Trots sin position i samhället har livet gjort honom till en mycket ensam och bitter man. En dag sätter han in en kontaktannons med rubriken: "Trogen hustru sökes".
En kvinna vid namn Catherine Land svarar på annonsen. Hon beskriver sig själv som en ärlig och redbar kvinna. Detta är i verkligheten långt ifrån sanningen. I själva verket är det pengar som lockar och en framtid som rik änka. Vad hon inte vet är att Ralph Truitt också har sina planer gjorda inför framtiden, och de är kanske inte som hon hade förväntat sig. /Christina