måndag 21 januari 2013

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist

Ibland har man tur och trillar över en bok som man inte vet så mycket om, men som ändå lockar till läsning. Så var det för mig och Kaninhjärta.
Kaninhjärta handlar om Mary och Anne, ett tvillingpar som bor i Vallda. Mary och Anne är två personer men ibland kan gränsen bli lite oklar. Maryanne kan det bli när Mamma ropar. Mary säger att Anne har ett kaninhjärta, ett litet skrämt hjärta som pickar jättesnabbt. Kanske beror det på att Anne är den som får ta ansvar och skydda Mary mot faror som Mary inte vet något om.
KaninhjärtaTillsammans utgör Mary och Anne nämligen ett medium. Mary lånar ut sin kropp till andarna och Anne lyssnar. Det är mycket som Anne inte förstår, men ibland är budskapet mycket tydligt; vissa obetänksamma val kan leda till fara för Marys liv. Anne tar på sig ansvaret att skydda Mary, men den uppgiften blir svårare och svårare i takt med att Mary blir mer och mer utlevande.
Riktigt spännande blir det när syskonen hamnar i en medial grupp som leds av Emilia, gruppen letar efter en försvunnen liten flicka som Emilia känner. Gruppmedlemmarna har olika förmågor, men allteftersom blir splittringen i gruppen allt tydligare, någon eller några har en dold agenda. Vad är det Emilia inte vill berätta?
Meta och jag är så oerhört glada över att kunna hälsa Christin Ljungqvist välkommen hit till Aranärgymnasiet tisdag den 29 januari klockan 11.30 i biblioteket.
Eleverna på Estetprogrammet har läst Kaninhjärta och Christin kommer hit och berättar om den, sitt författarskap och sin tid på Aranäsgymnasiet.
Kaninhjärta kommer att leva med mig länge, den är oerhört spännande och välskriven, den kryper under skinnet på mig och skrämmer mig på riktigt, ibland är den riktigt otäck. Men oftast är den ”bara” fängslande, skimrande, medryckande och fantastiskt bra. Jag vet att Christin skriver på något nytt, hoppas att det går fort.