torsdag 19 augusti 2010

Ett underbarn på rymmen

Kan kartor och listor förklara världen? T. S. Spivet är tolv år och besatt av kartor. Hans besynnerliga familj, där lillebror omkommit i en skjutolycka, utgör en kaotisk omgivning som det gäller att ordna så gott det går. T.S. tjuvåker godståg till Washington för att ta emot pris för sina vackra illustrationer på Smithsonian Institute. Det blir en besynnerlig resa - inte bara tvärs över den amerikanska kontintenten. T.S. ställs inför livets stora frågor - vad är värt att leva för?
Reif Larsen: Valda verk av T. S. Spivet (Forum 2010). Biblioteket har boken också på engelska.

Skjut apelsinen

Det är rätt att våga, men det kan göra fruktansvärt ont att misslyckas. Han hade gått fram till henne, inför hela skolan, och hon ratade honom och hans blommor. Fullständigt tillintetgjord beslutar han sig för att stryka ett streck över sitt liv så långt. Han ska bli en annan, någon ny. Han går till skolan i mammas fula gamla städrock, beter sig medvetet äckligt och försöker provocera både klasskompisar och lärare. Det är befriande, men inte ofarligt att odla sitt hat mot allt och alla. Och när han sätter upp en egenskriven dikt på skolans anslagstavlor får det snart dramatiska följder.
Mikael Miemi slog igenom stort med Populärmusik från Vittula år 2000. I Skjut apelsinen (Rabén & Sjögren 2010) skriver han återigen om uppväxt, nu mot bakgrund av senare års uppmärksammade skolskjutningar.

onsdag 18 augusti 2010

Fira en 50-åring - läs To Kill a Mockingbird

Advokaten och änklingen Atticus Finn är en ovanlig person i 30-talets amerikanska Söder: Han slår inte sina barn. Han låter sin 7-8-åriga dotter springa runt i byxor och leka med pojkar. Dessutom låter han den svarta hushållerskan agera ställföreträdande mor. Som om inte detta var nog, försvarar han också en svart man anklagad för våldtäkt på en vit kvinna. Det blir en lång het sommar, skildrad av dottern Scout, när samhället splittras inför rättegången. En fantastisk berättelse om rasism och fördomsfullhet, men också om moraliskt mod.
I år är det 50 år sedan boken publicerades, den har blivit en riktig klassiker och även filmats med titeln "Skuggor över Södern".
Harper Lee: To Kill a Mockingbird (Warner Books 1988)
På svenska heter boken "Dödssynden".