torsdag 29 januari 2009

Amerika for dummies

USA är ett mångfasetterat och fascinerande land. Karin Henriksson är Svenska Dagbladets USA-korrespondent och har bott i USA i femton år. I boken USA: så funkar det (Schibsted 2008) ger hon sin bild av detta mångsidiga land. För en ytterligare fördjupning i landet i väst rekommenderar jag Window on the United States : a university primer (Studentlitteratur 2005) av Donald S. MacQueen.

onsdag 28 januari 2009

Han älskade hästar men det var inte det som blev hans död


Det finns några saker som jag tycker är obligatoriska på Göteborgs årliga bokmässa: utförsäljningen av lyrik, träffa kollegor och se Jan Guillou. Jag ser alltid Jan Guillou! Även om jag medvetet skulle försöka undvika honom dyker han alltid upp i upprullade skjortärmar och fotografkhakiväst. Jan har sina skäl att befinna sig på mässan, Men inte om det gäller din dotter (Pirat 2008) är hans fyrtionde bok. Här möter vi återigen Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Den här gången är det personligt, och Hamlitons erfarenheter som spionchef kommer till användning.

tisdag 27 januari 2009

Förargelseväckande beteende

I Dom kallar oss klottrare (Dokument 2000) har Malcolm Jacobson dokumenterat ett stycke kulturhistoria, eller ett antal nedklottrade miljöer, det beror på hur man ser på saken. Malcolm Jacobson beskriver själv boken som ett dokument av en av nittionhundratalets största konströrelser. Dom kallar oss klottrare lämnar ingen oberörd.

Charles Darwin fyller 200 år


Charles Darwin har revolutionerat hur vi ser på både naturen och människan. Den 12 februari skulle han ha fyllt 200 år. En av hans mest omtalade böcker är On the origin of species: by means of natural selection som publicerades 1859 (Dover publications 2006). Den finns att låna på Aranäsgymnasiets bibliotek, liksom fler nyinköpta titlar om evolutionsteorier ur olika aspekter.

Som man ska vara


Det dom inte sa: om hur jag blev feminist av Lisa Lindén (Tiden 2008) handlar om Lisa själv och hennes eget ställningstagande, men det är framförallt en lättillgänglig ingång till feminismen. Hon lutar sig mot Simone de Beauvoir och Nina Björk och konstaterar att: "Man föds inte till feminist, man blir det".