fredag 13 mars 2009

Swept away

I samlingen Love stories (Everyman´s pocket classics 2009) finner du en underbar samling kärlekshistorier från några av våra bästa författare. Vad sägs om Margret Atwood, Guy de Maupassant, F. Scott Fitzgerald, Katherine Mansfield? Här ryms allt från första kärleken, besatthet, avundsjuka, obesvarad kärlek till den lyckliga förälskelsen.

Det här ögonblicket var så perfekt, så rätt

Nu är boken Så länge vi båda andas (B.Wahlströms 2009) här, den fjärde och sista delen i serien om Bella och Edwards omöjliga kärlekshistoria. Stephenie Meyers böcker har uppnått kultstatus på kort tid, och det finns goda skäl till det. Romantik, mystik, kärlek med förhinder, vänner, framtid och svåra val. Fantasi och verklighet vävs samman. Bellas kärlek till Edward består, trots att han är vampyr. Läs den rafflande upplösningen!

Snön dämpar alla ljud

Jag tyckte mycket om Niccolo Ammanitis debut Jag är inte rädd, som också filmatiserades. Hans senaste roman heter Mellan himmel och jord (Månpocket 2008) som handlar om trettonårige Cristiano och hans hopplösa pappa. Trots tuffa omständigheter hyser de kärlek och stolthet för varandra. Tillsammans planerar de för den perfekta stöten: sprängningen av en bankomat. Ett snabbt tillslag och de kommer att vara på fötter lång tid framöver. Natten för tillslaget närmar sig...

Två böcker om barns lek

Barn har strategier när de upptäcker världen. De iakttar, härmar, övar. Nu finns två nya böcker om barn: Leka lite grann: lärdomar av små barn (Natur & kultur 2008) av Jujja Wieslander och Barn som inte leker: från ensamhet till social lek (Liber 2008) av Marie-Louise Folkman och Eva Svedin. Lekens betydelse är djupare än man anar. Det bidrar till det tänkande som gör barnet till en självständig människa.

Masonit är uppfinningarnas moder

Jag kan inte säga att jag har någon känsla för masonit. Kanske är jag lite för ung. Men Nisse Larssons bok Känsla för masonit (Bokförlaget Max Ström 2005) väcker onekligen nyfikenheten. Han tar oss tillbaka till en tid när masonit, framtidstro och folkhemsbyggande var intimt förknippat. Man byggde kök, lådbilar och hela sommarstugor av masonit. Nisse Larsson själv gjorde en kälke, som visade sig gå farligt fort.

Det här är en övning i att gestalta

Boken 95 skrivövningar: dikt, manus, prosa (Liber 2008) är ett utmärkt verktyg för dig som vill utveckla ditt skrivande. Med hjälp av övningar av skiftande svårighetsgrad väcks den språkliga leklusten. Övning nummer 55 lyder som följer: "Beskriv en människa genom att fokusera på tre saker: hennes händer och vad hon gör med dem, hennes väska och hur hon hanterar den, hennes skor." Visst blir man sugen på att skriva?

Jag kramar handen runt halsduken

Korta möten kan bli det som räcker för att skapa ett hål i mörkret. För Calle i Ett litet hål i mörkret (Tiden 2008) av Ingrid Olsson blir tjejen som flyttar in i lägenheten bredvid den som betyder skillnad i en tillvaro som känns tung och där minnen från det förflutna gör sig påminda. Med ett poetiskt språk beskrivs hur Calle och granntjejen närmar sig varandra.

Solen var bländande, blänkte från motorhuven

En olycka delar in Jennas liv i före och efter. Före och efter kraschen. Jenna är den som överlever, och hon anklagar sig själv. Tankarna snurrar, var det hon som orsakade olyckan? Efter kraschen tog jag mig samma, bredde ut mina vingar och flög iväg (Bonnier Carlsen 2007) är den talande titeln på Joyce Carol Oates gripande ungdomsroman.

Det var röster från människor han hörde

Vilhelm Mobergs klassiska verk Rid i natt! (Albert Bonniers förlag 2007) utspelar sig i Algutsboda på 1650-talet, men handlar egentligen den svenska regeringens eftergiftspolitik gentemot nazismen under andra världskriget. Bönderna reser sig mot fogdarna och hävdar sin kamp för rättvisa. Rid i natt utkom 1941, och blev det årets mest sålda bok i Sverige.

Om allt är en lek är vi förlorade


Gymnasieeleverna Ada och Alev tycks lida av total avsaknad av moral. De ser sig själva som nihilisternas barnbarn, och ingår en pakt där den som handlar i skottlinjen för deras intrigata spel är skolans lärare i tyska. Leklust- eller flickan utan egenskaper (Weyler 2008) är namnet på Juli Zehs roman, och titeln anspelar på Musils Mannen utan egenskaper, en roman där Ada och Alev hämtar näring till sin cynism.

onsdag 11 mars 2009

En underbar framtid väntar

Henrik Pettersson föddes in i Jehovas vittnen. När han var strax över tjugo lämnade han samfundet. Jehåvasjäveln (Forum 2008) är hans debutroman. Samtidigt som det är en inblick i en strängt religiös verklighet är det en berättelse om utanförskap och tillhörighet, och om det svåra valet mellan att välja den trygga gruppen eller att bryta sig loss och gå sin egen väg. I organisationen är allt så enkelt, de säger sig ha sanningen, världen, paradiset. Men på skolgården är han "jehåvaset" och "jehåvasjäveln". Mötet med Emma ställer allt på sin spets.

Lögn, förbannad lögn och statistik


Hur är det nu egentligen - ljuger statistiken? Nja, det är nog snarare så att vi tolkar den fel. Men nu finns det räddning! Michael Blastland och Andrew Dilnot lär oss att tämja matematiken i sin bok "The Numbers Game" (Gotham 2009).
Har du mattefobi? Lugn, bokens underrubrik är "The Commonsense Guide to Understanding Numbers in the News, in Politics, and in Life". De visar oss hur mycket vi redan vet, och hur vi kan tillämpa det på matematik i vår vardag.
Blastland och Dilnot är välkända i Storbritannien för sin BBC Radio 4 show "More or less" där de visar hur vår vardagskunskap hjälper oss förstå siffror.

söndag 8 mars 2009

Kärleken är vad kärleken gör


Inför internationella Kvinnodagen 8 mars kan det vara intressant att höra hur en radikal feministisk kärleksetik kan se ut. bell hooks har funderat mycket på den saken, och skrivit böcker och föreläst på temat. I allt om kärlek NYA VISIONER (Ordfront 2009) poängterar bell hooks likheten mellan människor.
För hooks är kärlek inte bara en känsla, utan en handling och en viljeakt.

bell hooks är pseudonym för professor Gloria Jean Watkins. Hon har skrivit ett 30-tal böcker om bl.a. ras, klass och kön.