fredag 20 mars 2015

Skymningslandet

Martina går ut gymnasiet utan direkt toppbetyg. Hon har bråttom att flytta hemifrån och börja leva sitt eget liv. Men vad är det egentligen för möjligheter som erbjuds en ung person idag, utan betyg och arbetslivserfarenhet. Martina får ett timvikariat som städare på ett hotell, en minst sagt otrygg anställning. Vikarierna blir utnyttjade och ingen vågar säga ifrån av rädsla för att förlora jobbet. När en gäst lämnar avföring i handfatet får Martina nog.

Genom fönstret på caféet får Martina syn på Tessan, de har inte setts på flera månader. De börjar prata och Martina berättar om sin situation. Tessan som däremot har det riktigt bra ordnat för sig, bor på herrgård, jobbar som hembiträde och har egen bil tar med sig Martina till Glimmenäs.
Florence, kvinnan som bor på Glimmenäs herrgård blir förtjust och anställer Martina som sin sekreterare. Florence är en 80-årig kvinna som lever i tron att det är 1943, att andra världskriget rasar för fullt och att hennes pappa är diplomat i Kairo. Tessan och Martina spelar med. De dukar upp till påhittade middagar med gäster som sedan länge är döda. Tessan och Martina har det bra, de har boende, mat, en ok lön dessutom en välfylld vinkällare. Martina mår bättre än på mycket länge, hon känner sig trygg, sover bra, har ingen ångest och vill stanna på Glimmenäs för alltid.
Efter en bilolycka utanför herrgården kommer en ny tjej till Glimmenäs. En tjej som inte heller har någonting att återvända till. Längre fram i berättelsen kommer två killar, Pontus och Andreas. Plötsligt är de fem ungdomar på Glimmenäs. De lever i ett kollektiv, de har hittat en trygg kravlös plats där de får vara ifred. Ett ostört liv som de till varje pris vill behålla. Men någonting händer som stör deras planer... (Skymningslandet av Marie Hermansson Albert Bonniers förlag 2014).

onsdag 18 mars 2015

Ryttarna av Mats WahlDet här är den första delen i serien Blodregn och oj vad bra den är! Det är ett framtida Sverige där både väder- och samhällsklimatet har förändrats drastiskt. Orkaner är vanliga och delar av Sverige är obeboeligt. Det är ett övervakningssamhälle på många plan, regeringen styr och övervakar alla och kontrollerar befolkningen med kontroll och censur, människorna övervakar varandra med videoövervakning och larmanordningar. Polisen är korrupt och kriminella gäng styr marknaden. Samhället återgår till att organiseras i familjeenheter och man får känslan av att slungas tillbaka till vikingatiden eller en isländsk saga samtidigt som helikoptrar hovrar ovanför huvudet på en, det är en häftig kombination. Elin och hennes familj ligger i fejd med grannfamiljen och i den uppblossande konflikten dödar Elin överhuvudet Björn i den andra familjen samtidigt som Elins bror Vagn blir tillfångatagen och hans häst Ronja dör. Ensam måste Elin möta fienden och försöka få tillbaka sin bror. Det blir en svår uppgift att bemästra, speciellt eftersom fienden kan lura överallt i vilken skepnad som helst. Vem som är vän och vem som är fiende är svårt att veta och kanske finns det krafter i skymundan som drar i trådarna. Jag ska genast slänga mig på del två.

måndag 16 mars 2015

Vägen av Cormac McCarthyJag kan förstå dragningskraften till undergångstemat bättre efter att ha läst Vägen.  Cormac McCarthy slår an precis rätt ton för att man som läsare ska förstå hotet och bära det med sig, det är en smärtsam, jobbig, gastkramande, ångestframkallande, nästan outhärdlig och fantastisk läsupplevelse han bjuder på. Någon sorts global katastrof har drabbat jorden, luften är full av sot och stoff som skymmer solen och allt är dött. Pojken och hans Pappa hör till de få överlevande, med ansiktsmasker rör de sig längst en väg med sina få ägodelar i en shoppingvagn. En pistol har mannen, med två kulor i, den ska de använda för att ta livet av sig tillsammans om något hemskt skulle hända. Det de fruktar mest är att träffa på andra människor, det finns ingen moral kvar och människans överlevnadsinstinkter tillåter kannibalism och barbari. Ingen går att lita på. Vid ett tillfälle måste mannen offra en kula på att skydda sig och pojken och då finns inte ens den sista utvägen kvar. Inget hopp har han kvar, mannen, men för pojkens skull intalar han sig att det blir annorlunda när de når havet. Pojken som är oförstörd kanske har en framtid. Det här är lätt årets läsupplevelse för mig, men jag kommer aldrig att våga läsa den igen.