torsdag 21 oktober 2010

Vänskap och längtan

Lina och Maja är bästa vänner, men de har ändå hemligheter för varandra. De beundrar och avundas varandra, och vissa saker är alltför svårt att tala om. Maja kommer från den välbärgade villaförorten, medan Lina vuxit upp med en ensamstående mamma och har ständiga pengabekymmer. Vi följer dem en sommar, som präglas av längtan efter vänskap och kärlek och bort från småstaden, och där en brutal våldtäkt kastar sin skugga över en av dem. Snart är jag borta (R&S 2010) är Hanna Jedviks debutroman.

tisdag 19 oktober 2010

Golvet sluttar mot de farliga fönstren

Eli kämpar mot rösterna som viskar, ropar och skriker åt henne att hoppa ut från sjunde våningen, flyga mot marken. Vem ska bestämma i hennes liv, hon själv eller pojkarna som tagit plats i henne? Terapeuten säger att det är dags att ta kommandot själv. Tunga psykofarmaka och långa perioder av mentalsjukhus-vistelser hindrar inte den kreativa Eli att göra film och skriva böcker. Direkt från psyket till utdelning av Augustpriset. Beate Grimsrud säger att det är ingen självbiografi, men att hon vet vad hon pratar om när hon beskriver den svenska mentalvården inifrån. Den stora behållningen av En dåre fri (Bonniers 2010) är Grimsruds otroligt poetiska språk. Som gjort för högläsning!

måndag 18 oktober 2010

Överlevnadsguide för vildmarksliv

Eller inte. Elever som valt kursen i botanik blir erbjudna en kurs i hur man överlever i naturen. Jätteroligt. Tills det börjar ösregna och inga mobiltelefoner fungerar. Som ytterligare komplikation vet inte riktigt de finska eleverna om de råkat över på ryska sidan gränsen. Påfrestande yttre strapatser är inte de enda prövningarna. Relationerna inom gruppen utvecklas på ett sätt som ingen förväntat sig. Har du läst Flugornas herre så förstår du vad det handlar om. Läs Skogen som Gud glömde av Annika Luther (Söderströms 2010). Spännande, men också rolig.

Ett dött spädbarn hittas i majsåkern

I en liten håla, långt ut på landet. Dit flyttar Kelly Louise och hennes mamma strax efteråt, hem till mormor och kusin. Kelly som är en streetsmart cool tjej undrar vad de ska göra där. Mamma vill inte prata om orsaken till det brådskande uppbrottet. Att dela rum med den töntiga skenheliga kusinen är bara för mycket för Kelly. Mormor har stränga regler och Kelly lyckas bryta flera innan hon ens gått ur sängen på morgonen. Och den enda snygga killen i skolan är en skitstövel. Men snart får Kelly veta hemligheten om det döda spädbarnet, och livet blir än mera komplicerat. J. T. Dutton skildrar i Stranded (HarperTeen 2010) på ett humoristiskt och drastiskt sätt hur det är att byta miljö, om kärlek och vänskap, och om att ta ansvar för andra. Jag tyckte boken var väldigt roligt.
English review here