torsdag 22 september 2011

European Day of Languages

Idag är det Internationella språkdagen! Europarådet som bland annat arbetar med mänskliga rättigheter instiftade språkdagen som ett led i att stötta och lyfta fram europas minoritetsspråk. Biblioteket vill vara med och fira, kom in och låna böcker från vårat språkbord.

onsdag 21 september 2011

Read a Banned Book

Nu är det dags igen för den årliga "Banned Books Week". ALA, American Library Association ligger bakom arbetet mot censurering av böcker. Efter påtryckningar från föräldrar plockas ifrågasatta titlar bort från biblioteken. Vi i biblioteket säger: Värna yttrandefriheten, läs en censurerad bok!

Bokmässa

I år är Tyskland tema för Bokmässan i Göteborg och biblioteket vill ge några förslag på riktigt bra tyskspråkiga författare som vi har på hyllorna; Juli Zeh, Thomas Mann, Patrick Süskind, Michael Ende, Hermann Hesse, Elfriede Jelinek, Daniel Kehlmann och Herta Müller.

På en sekund förändras allt...

Till tonerna av Beethoven ser Mia hur hon blir omhändertagen av ambulanspersonalen, hon ser hur hennes föräldrar och lillebror kämpar för sina liv. Det var snö och halt på vägen men av bilolyckan minns hon ingenting. Vi får följa Mia under de kommande 24 timmarna, genom tankar och tillbaka blickar. Forman, Gayle: Om jag stannar (Ponto Pocket, 2011).

tisdag 20 september 2011

Henning Mankell

I den här boken får vi följa Hanna Lundmark, född och uppväxt djupt inne i den svenska urskogen. Fattigdom, köld och elände tvingar iväg en ung Hanna från hemmet. Vid kusten mönstrar hon på ett fartyg på väg mot Australien. Det blir några händelserika månader ombord. Efter en landstigning i Portugisiska Östafrika blir Hanna av en tillfällighet ägare till stans största bordell. Minnet av en smutsig ängel (Leopard Förlag, 2011).