fredag 11 december 2009

Midvinternattens köld är hård


Dags att frossa i julförberedelser. Här hittar du länkar till allt du behöver veta om julen. Adventskalendrar, pepparkakshus... Och vill du glänsa med att läsa dikter på julafton, så hittar du texten till Viktor Rydbergs Tomten också.
Länkarna finns på Skolverkets Länkskafferiet.

God Jul!

torsdag 10 december 2009

En krackelerande jul

Julen är en tid av upptrissade förväntningar. Hanne Örstaviks roman Tiden det tar (Alfabeta/Anamma 2000) handlar om en jul som inte blir som det var tänkt. Signe och Einar är ett ungt par som tänker fira sin första egna jul tillsammans med sin lilla dotter, med enda ambitionen att tona ned uppskruvade julförväntningar. Men på julafton dyker Signes föräldrar upp, och med dem lyfts en outrett familjetrauma fram i ljuset. Hanne Örstavik är en av Norges starkast lysande stjärnor. Läs!

onsdag 9 december 2009

Nobeldagen

Imorgon är det som bekant Nobeldagen. Böcker av årets nobelprisvinnare i litteratur, Herta Müller, hittar du såklart på Aranäsgymnasiets bibliotek. Hon tilldelas priset med motiveringen att hon: "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap".

Den bästa julkalendern i tv

Jag får erkänna att jag missat årets julkalender i tv. För dig som vill vara lite nostalgisk finns boken Julkalendern i radio och TV genom tiderna: Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra (Sveriges radio AB 2004) sammanställd av Solveig Stenudd. Min favorit? Sunes jul från 1991.

tisdag 8 december 2009

För dig som läser med öronen


Nu har biblioteket en hel hög med nya talböcker, särskilt ungdomsböcker. De flesta titlarna finns också i tryckt text.
Du kan låna CD + bok. Du kan också låna MP3-spelare laddad med boken. Kom in på biblioteket och låna!