fredag 28 maj 2010

Fördomar, hyckleri och förljugenhet

Två återkomster: Lewis Albrights far kommer tillbaka efter andra världskriget. Tolv år senare kommer Lewis själv tillbaka efter ett tvåårigt fängelsestraff, bara 19 år gammal. Den ensamhet och utstötthet som Lewis upplevde efter moderns död när han var tio år, blir än värre. Det är en hård och sorgsen historia, men inte utan hopp. En enda person ser Lewis och vill honom väl, Kit, som bara var en efterhängsen unge under barndomen, men som nu vuxit upp till en modig kvinna.
Sadie Jones lyckas i Den utstötte (Månpocket 2008) skildra gestalter inifrån på ett gripande och trovärdigt sätt.

tisdag 25 maj 2010

Innebandybok

Anton och kompisarna i Tågaborgs juniorlag i innebandy vinner serien. Nu väntar en osäker framtid som seniorer. Några av vännerna funderar på att lägga av, andra är på väg bort till större klubbar. Men så dyker det upp en möjlighet att spela tillsammans ännu en gång. En ny turnering har startats, Floorball World Tour, som samlar lag från hela världen och där matcherna går i olika världsdelar. Och det finns stora pengar att vinna som skulle täcka lagets alla kostnader. Problemet är att pengarna behövs direkt. Vilka vågar satsa? Och vem ska organisera alltihop?
Innebandypiraterna (Dahlgrens 2009) är skriven av Sölve Dahlgren.

måndag 24 maj 2010

Påfrestande småsyskon - bara förnamnet


När Asif är hemma på ett mycket pliktskyldigt besök dör hans mamma plötsligt - och stället för att åka tillbaka till universitetet och sitt nya fria liv måste han ta hand om sin lillasyster. Livet med henne är fullständigt inrutat och frustrerande. Yasmin har Aspergers syndrom, och när hon föddes förlorade både Asif och Lila sin mamma. All mammas tid och kraft gick åt till att ta hand om den yngsta. Fadern dog ute på ett av sina uppdrag långt bort i världen. Sin sorg, ilska, frustration och känsla av övergivenhet lyckas Asif dölja bakom en fasad av "duktig pojke". Lila har en annan strategi - hon byter jobb och pojkvänner som andra byter underkläder. Nu ska Yasmin medverka i en dokumentär om Asperger på TV - och som läsare undrar vi spänt - finns det hopp om lycka för de tre syskonen? - You bet! The way things look to me (PanMacmillan 2009) är skriven av Farooki Roopa, som kallas "en ny Zadie Smith". Debutromanen Bitter Sweets kom 2007.
English review here