torsdag 7 januari 2010

Född i Sverige men inte svensk


"Små flickor som gillar hästar skriver dagbok. Medelålders kvinnor utan män skriver dagbok. Tonårskillar med kasst självförtroende skriver dagbok. Jag är varken det ena eller det andra och definitivt inte det tredje. Jag är en man, en riktig man, och riktiga män skriver journaler."
Svenhammed är trött på att en massa journalister, sociologer och andra experter yttrar sig om om honom och hans värld. Därför börjar han skriva sina journaler, om sin våldsamma far och sin undanglidande mor, sin smarta lillebror, om vännerna Chino och Miell och så småningom också om den vackra Emelie.
Svenhammeds journaler (Alfabeta 2009) är Zulmir Bečevićs andra roman.

måndag 4 januari 2010

Sommaren då barndomen tog slut

Liam och Max leker skattjakt - men barndomens lekar har börjat mista sin magi. En kniv hittar Liam ändå i trädgården. Men en kaja leder pojkarna ut på heden och bort mot ruinerna, där de hittar ett övergivet flickebarn. Vem är hon? Och vem är Crystal och Oliver i det tillfälliga fosterhemmet? När de rymmer hem till Liam får han användning för sin kniv - och det hemliga gömställe som Max och han valde ut för många barnsliga somrar sedan. Till ledmotivet av bomplanens vrål, på väg för att bomba Irak tillbaka till stenåldern, börjar Liam undra om han verkligen är god -eller har alla människor ett monster inom sig? Jackdaw summer av David Almond (Hodder 2008) är en spännande berättelse från trakterna av Hadrianus mur, rika på historiska lämningar och magiska berättelser.
"It starts and ends with the knife".