onsdag 8 april 2009

Möjligheten att leva för alltid

I en avlägsen framtid, närmare bestämt år 2140 har läkarna möjliggjort evigt liv. Detta har fört med sig att barn numera är oönskade. Tar man pillret som gör att man kan leva för alltid ingår man ett avtal där man skriver på att man aldrig ska skaffa barn. De barn som ändå föds förs bort från föräldrarna för att leva på en anstalt. Anna i boken Oönskad (B Wahlströms 2008) av Gemma Malley är ett sådant oönskat barn, och i sin undangömda rosa anteckningsbok skriver hon om sitt liv. Är det möjligt att fly? Vilken vändning kommer hennes liv att ta?

Det behöver inte betyda någonting.

Johan Kling är mest känd som regissören till den uppmärksammade filmen Darling, en film om ett kallt Stockholm. Samma känslomässiga kyla återfinns i hans fina debutroman Människor helt utan betydelse (Norstedts 2009). Det är 1998 och berättarjaget Magnus fördriver en sommardag i Stockholms innerstad. Han frilansar inom mediebranschen, och rör sig mellan mediebyråer där det ena mötet är mer förnedrande än det andra, han väntar på att flickvännen ska ringa, varför ringer hon inte? Det är nittotal men känns samtida, isande, obehagligt och trovärdigt. Förlaget har valt att kalla boken för en sekelslutsroman för vår egen tid, och jag instämmer i det.

måndag 6 april 2009

Läs den! Njut! Älska den!

En underbar bok, en berättelse med bilder, som en serie, som en film! Den föräldralöse Hugo lever ett hemligt liv i väggarna på Centralstationen i Paris, där han sköter klockorna för sin försvunne farbrors räkning. Hans hemligheter avslöjas en efter en då han träffar Isabelle och hennes farbror med leksaksaffären. De har också hemligheter - och under berättelsens gång flätas de samman, passas ihop som kugghjulen i klockorna, som delarna i mekaniska leksaker....
Hela berättelsen är en hyllning till den franska filmpionjären Georges Méliè.

Boken heter En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian Selznick
(B Wahlströms 2008)

Ond, bråd död


Dianne Ingleby blir skjuten i ett parkeringshus på väg hem från en födelsedagsfest. Småtjuven Karl Metcalfe blir vittne till mordet precis som han lyckats sno en dator ur en bil. Hans hederskänsla får honom att stanna kvar och hjälpa till att ringa efter ambulans. Hederskänslan hos andra, mer respektabla medborgare, får dem att dölja misshandel, ljuga för polisen, begå mord och andra brott.
Lesley Hortons fjärde deckare, Det onda hjärtat (Minotaur 2009) utspelas i Bradford, en
stad präglad av motsättningar mellan olika befolkningsgrupper. Spännande och välskriven, precis som de tidigare böckerna om kriminalkommissarie John Handford och hans kollega Khalid Ali.
Läs dem allihop!