torsdag 10 september 2009

Förväntningar och erfarenheter

På 90-talet kom den feministiska antologin Fittstim, skriven av och för unga tjejer. Den blev stilbildande i en tid när tidningen Darling hade stort genomslag, och efterfrågas fortfarande i bokhandlar och på bibliotek. Nu har killarnas motsvarighet kommit, med Inti Chavez Perez och Zanyar Adami som redaktörer. Boken heter Pittstim: pissbomber, skogsporr och kärlek. 15 berättelser om att vara kille (Månpocket 2009) och deras ambition är att beskriva hur det är att vara ung kille. Vilket inte verkar vara helt lätt.

Chokladkaka som är bra för hjärnan

Mat som är bra för hjärnan. Det låter ju kanon. I kokboken Kokbok för hjärnan (Ica bokförlag 2009) ligger näringsläran i centrum. Det framhålls att hjärnan behöver färgrik mat, kolhydrater, proteiner och fetter. Jag gick direkt på efterätterna och provade den glaserade mörka chokladkakan, gjord på choklad med hög kakaohalt. Den kan jag rekommendera! Huruvida den skulle vara bra för hjärnan framgår inte riktigt, men god var den.

Heder?

Christina Wahldén väjer inte för att skriva om svåra ämnen. I Kort kjol (Tiden 1998) och Det dina ögon ser (Tiden 2008) har hon tagit sig an efterspelet efter en våldtäkt och problematiken runt att våga vittna. I sin nya ungdomsroman Fallen flicka (Rabén & Sjögren 2009) handlar det om sextonåriga Breshna, som bevakas noga av sin pappa och bror. Hennes lärare har skapat ett schema som gör att pappan tror att hon slutar en timma senare än hon i själva verket gör, för att ge henne en timmes ro på dagen innan hon måste skynda sig hem. Fallen flicka är otäck men väldigt angelägen.

söndag 6 september 2009

Hur långt är det till månen?


Och var befinner sig rymdsonden Pioneer 10 just nu? Besserwisser eller bara nyfiken, du hittar svaren på Wolfram|Alpha
I grunden finns Stephen Wolframs Matematica, anpassad för webben och utökad med funktioner för allt som kan beräknas matematiskt, även avstånd mellan städer eller musikkomposition.
Utforska den roliga webbsidan! Länken är naturligtvis inlagd också på Aranäs länksamling Delicious.

The Heart is a Lonely Hunter


av Carson McCullers (Penguin 2000) finns naturligtvis på Aranäs bibliotek! McCullers var 23 år när hon debuterade med vad som skulle bli en klassiker. Ytterligare fyra böcker publicerades under hennes livstid.