fredag 6 mars 2009

Alla rätt räcker inte

Kristina Thulin och Jenny Östergren är verksamma som journalister på TV 4, och deras gemensamma roman Vi som hade alla rätt: en undergångsroman (Bonnier pocket 2008) handlar om en programledare och en fotograf på en kommersiell tv-kanal. Det är ingen nyckelroman, men Thulin och Östergren säger sig ha hämtat inspiration från sina liv, där det råder hård konkurrens i en snabbt snurrande medievärld.

onsdag 4 mars 2009

Dagisdrama

Stina Wirsén och Carin Wirséns bilderbok Leka tre (En bok för alla 2005) är verkligen vardagsdramatik på hög nivå. Lina, Stina och Sara försöker komma överens om vem som får vara med och leka. De är kompisar men det är inte alltid lätt att leka tre. Reglerna för vem som får vara med och leka ändras från dag till dag.

Gå ej ifrån mig Du vill ju stanna

"Tag mig. - Håll mig. - Smek mig sakta.
Famna mig varligt en liten stund.
Gråt ett grand - för så trista fakta.
Se mig med ömhet sova en blund.
Gå ej från mig. - Du vill ju stanna,
stanna tills själv jag måste gå.
Lägg din älskade hand på min panna.
Än en liten stund är vi två. /.../"
(ur dikten Tag mig. Håll mig. Smek mig sakta av Harriet Löwenhjelm)

Harriet Löwenhjelm dog i lungtuberkulos alldeles för tidigt. Hon är idag läst och älskad av många, men det litterära genombrottet kom först efter hennes död 1918. Första gången jag hörde den här dikten var den tonsatt, och den rörde mig så djupt. Jag håller den fortfarande som en av mina favoritdikter.

Finbesök

Vecka 12 kommer författaren Per Nilsson på besök till utvalda klasser på Aranäsgymnasiet. Med böcker som Sjutton, Hjärtans fröjd, Du & du & du har Per Nilsson befäst sin plats som en av Sveriges populäraste ungdomsförfattare. Boken Svenne: en (omöjlig berättelse) (Månpocket 2007), som klasserna läser inför besöket, belönades med Augustpriset för bästa ungdomsbok 2006.

tisdag 3 mars 2009

Oscar hade alltid varit en ung nörd

Den kritikerrosade romanen Oscar Waos korta förunderliga liv (Albert Bonniers förlag 2009) tar sin utgångspunkt i nördige Oscars barndom och tonår i USA. Oscar har rötter i Dominikanska republiken, och historien rör sig bakåt, ända bak till den förbannelse som sägs vila över familjen sedan Oscars morfar drabbades av en fukú, en ovanligt svår förbannelse. För Oscars del yttrar sig förbannelsen genom att han upplever sig som ful, fet och fel. Med referenser till ”Matrix”, ”Star Wars” och japansk anime och långa utvikningar i fotnoter är boken lika delar streetsmart och lika delar historielektion.

Förödande skönhet

Michael Light, fotograf och konstnär, har i boken 100 solar (Max Ströms förlag 2004) samlat bilder från amerikanska kärnvapensprängningar från den tid då kärnvapen testades ovan jord. Bilderna är tagna vid eller strax efter explosionsögonblicket. Bilderna blir fasansfulla när man inser kraften i kärnvapen, men samtidigt fascinerande och vackra i sin estetik.

måndag 2 mars 2009

Mig äger ingen Ej ens jag själv

"Jag är min egen
Hur är det möjligt?
Endast därför
att du är jag"

Gunnar Ekelöf ur Partitur,
Samlade dikter (Albert Bonniers förlag 2007)