tisdag 19 maj 2009

Årets bilderbok - alla kategorier


Den här boken handlar om att fly för sitt liv till ett annat land. Att tvingas lämna sitt hemland och hamna i en ny och okänd, bisarr värld. En värld där allt är främmande: dofter, ljud, färger, smaken på maten man äter. Shaun Tan berättar med uttrycksfulla bilder i The Arrival (Levine 2006) om känslan av främlingskap och förvirring, om längtan efter nära och kära som blev kvar långt borta. En bok att bläddra långsamt i, med bilder att förundras över och försjunka i.

Nej jag förstår mig inte på "kärlek".

Sonja Åkesson revolutionerade 60-talets poesi med sin starka vardagsrealism. Hon lyckades vara lättillgänglig och samtidigt mångbottnad. I samlingen Vara vit mans slav och helt andra dikter i urval av Jenny Tunedal (Norstedts 2007) hittar du bland annat dikten Hur ser din färg rött ut?

"Jag sitter och "tänker på kärlek"
(och på det som visst kallas "lidande"
och på det som visst kallas "gemenskap")

och på hur dum jag är på allt det där

och på att jag ingenting vet
om den "verklighet" som du upplever/.../"

Som att alltid ha alldeles för stora fötter

Krönikören och radioprataren Hanna Hellquists Karlstad Zoologiska (Albert Bonniers förlag 2009) är en bok om hennes pappa och en annorlunda uppväxt bland hundar, katter, papegojor, getter, ormar och sköldpaddor, djur som stulits, hittats eller köpts. Men allt är inte en idyll. En av vårens många uppväxtskildringar där papporna står i fokus.

måndag 18 maj 2009

Revolt och leda

Charles Baudelaire dömdes för osedlighet när Det ondas blommor kom ut första gången 1857. Han ville förnya romantiken och sökte skönheten i det onda.
"Mänskan, hänförd när en skugga glider
snabbt förbi, är dömd i alla tider
till sin lust att ständigt byta plats/.../" (ur Ugglorna)

De stunder man inte vill minnas är de stunder man inte kan glömma

Femtonåriga Lassie är medvetlös när hennes barndomsvän Johan hittar henne naken i en park. Lassie har blivit utsatt för en gruppvåldtäkt, och Johan såg och kände igen gärningsmännen. Det var Matte och hans gäng, kända för att sprida skräck i hela Stockholmsförorten. Till Lassie säger Johan att han inte såg vilka det var, han är livrädd för Matte och hans kompisar. Men Lassie minns tydlig gärningsmännen och bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Hon utkräver hämnd.