fredag 4 mars 2016

Jungfrustenen av Michael Mortimer

Efter ett mystiskt telefonsamtal från mormor Alma hamnar Ida Nordlund på nobelfesten. Anatolij Lobov årets pristagare i fysik hinner precis räcka över en ask till Ida innan han mystiskt dör. Det är en mycket viktig ask som Alma ska ha. Inom ett dygn har rikslarm gått ut efter Ida. Med hjälp av sin kompis Marina tar sig Ida till familjens jaktstuga i Jämtland. Därifrån tillsammans med sin styvfar Lasse lyckas de fly över gränsen till Finland och vidare in i Ryssland mot Moskva och Alma.  Asken som visar sig innehålla Carl von Linnés Jungfrusten är eftersökt av ett nätverk av ryska forskare. Forskare som är beredda att döda för att få tag i stenen. Det är en mycket spännande äventyrsberättelse, en riktig bladvändare och jag ser framemot att läsa fortsättningen. Jungfrustenen är första delen i en planerad serie om sex böcker. Hittills har del två Fossildrottningen och del tre Blodssystrarna kommit ut.  

torsdag 3 mars 2016

Herrgården av Anna-Karin Palm

Det råder inbördeskrig, fyra personer på flykt hittar av en slump huset, herrgården som står orörd. Byar och städer runtomkring är nedbrända men här står herrgården helt oförstörd. Här finns skydd, mat och bränsle. Gruppen flyttar in. Här lever de sedan helt isolerade, i en drömvärld omedvetna om kriget som rasar runtomkring dem. Men med tiden blir gruppen mer och mer vaksamma mot varandra, konflikter och motsättningar blossar upp och det slutar med mord.
Anna-Karin Palms berättelse är ganska svår, mångtydig och otäck på samma gång. Som läsare har man många frågor som aldrig blir besvarade. Varför är det inbördeskrig? Vilka är dessa personer, hur känner de varandra och varför är de på flykt? Hur kommer det sig att denna herrgård har klarat sig från plundring? 

tisdag 1 mars 2016

Att ringa Clara av Anna Schulze

Älskade Clara, vännen som gör alla andra vänner överflödiga. Älskade Clara som får Caroline att må så bra. Caroline beskriver Clara som sin drog, sitt rus, sin smärtlindring. Älskade Clara som fortfarande samla på bokmärken och läsa sagoböcker. Från folkhögskola till Musikhögskolan i Stockholm får vi följa vännerna. Clara som långsamt utvecklar ett alkoholmissbruk och som utsätter sina vänner och familj svåra våndor och otaliga svek. När boken börjar är Caroline och Clara vuxna, kontakten genom åren har försämrats och nu är Clara försvunnen, igen. Caroline som fortfarande har extranyckel till Claras lägenhet låser upp dörren och går in. Där möts hon av en hög med obetalda räkningar, smutsig disk, tomma flaskor och ölburkar. Caroline bestämmer sig för att flytta in hos Clara och vänta på henne, en dag kommer hon att komma hem igen. Det är en vacker berättelse om vänskap som övervinner svek och brister. 

Fyren mellan haven av M. L. Stedman

Efter första världskrigets slut återvänder Tom till Australien och får arbete som fyrvaktare på en ensligt belägen ö. Tom träffar Isabel, de blir förälskade och gifter sig. Det unga paret hinner få några lyckliga år tillsammans ute på sin ö där de lever nästan helt isolerade. Den barnlängtande Isabel får tre missfall som sliter oerhört på henne och hon sluter sig allt mer.  En morgon spolas en båt upp på stranden vid fyren, i båten ligger en död man och ett spädbarn, barnet är vid liv. Isabel ser detta barn som en gåva från Gud, efter alla hennes böner har Gud äntligen gett henne ett barn. Tom vill omedelbart rapportera till myndigheterna men Isabel övertalar honom att vänta några dagar. En obehagskänsla gror i Tom men Isabel har levt upp och är lycklig.  Isabel och Tom begraver mannen och behåller barnet. De låter världen tro att hon är deras dotter. När den lilla familjen efter två år återvänder till fastlandet möts de av den hemska historien om Hannah, hon som förlorade sin man och nyfödda dotter till havs. Hannah som aldrig gav upp, Hannah som aldrig slutade leta. Det är en hjärtskärande och bitvis smärtsam berättelse om rätt och fel, om kärlek och sorg.      

måndag 29 februari 2016

Vinterfolket av Jennifer McMahonVi samlar och köper in skräcklitteratur till biblioteket och oftast hamnar de på hyllan för att användas till teman av olika slag. Ibland följer en av dem med hem. Så var det med Vinterfolket, en isande historia i olika tidslager med en handling förlagd till den lilla staden West Hall i Vermont. Handlingen kretsar kring Sarah Harrison vars mamma dog när hon föddes och som följd därav blir uppfostrad av sin moster. Mostern har andliga krafter och påstår sig veta hur man väcker upp människor från det döda. Kunskapen skriver hon ned och lämnar vidare till Sara. Saras dagboksanteckningar hittas hundra år senare och får extra sprängkraft på grund av Saras våldsamma död, myten om hennes vålnad som har synts till i byn och de många mystiska försvinnanden som kopplas till Devil´s hand och de djupa skogarna runt bergstopparna. Myten säger att de så kallade gångarna lever i sju dagar för att sedan för alltid återvända till de dödas rike. Om de inte under dessa sju dagar har ihjäl en annan människa, då lever de vidare som gångare för evig tid. Ruthie och hennes lillasyster Fawn bor i samma hus som Sara en gång gjorde och vaknar en morgon upp av att deras mamma är spårlöst försvunnen. Gary hittar av en slump delar av Saras dagbok och ser plötsligt en möjlighet att få tillbaka sin lille son Austin och därigenom sin fru Katherine. Dessa händelser kopplas samman och bidrar till en riktigt otäck historia. Bazar förlag 2015