torsdag 14 oktober 2010

Ondska

Ann Heberleins nya bok heter En liten bok om ondska (Bonnier 2010). Hon skriver där att det under lång tid varit tabu att tala om ondska, men att det har skett en förändring på senare år. I USA hände något efter 11 september 2001, och även i Sverige har ordet börjat användas oftare, t.ex. i samband med uppmärksammade brottsfall och personer som Anders Eklund och Joseph Fritzl.
Vad är ondska, vad är en ond handling och är vissa människor onda? Dessa och andra frågor diskuteras i denna intressanta bok, som ytterst handlar om hur vi ser på världen och andra människor.

onsdag 13 oktober 2010

Burma boy

Andra världskriget utkämpades över stora delar av världen, av människor från alla jordens hörn. Romanen Burma boy (Leopard 2010) handlar om 14-årige Ali Bananas upplevelser som soldat under operationer bakom de japanska linjerna i Burma i slutet av kriget. Ali är född i den brittiska kolonin Nigeria, och har frivilligt tagit värvning för att kämpa för Kung George, eller kingi Joji som han heter på soldaternas pidginengelska. I Burmas djungler utsätts soldaterna för svåra påfrestningar av både klimatet och fientliga soldater.
Författaren Biyi Bandele är född i Nigeria och bor idag i London. Burma boy är översatt av Boel Unnerstad.

tisdag 12 oktober 2010

Dårens dotter del 2

När mamma dör och pappa Dåren försvinner får Connie fosterföräldrar. Livet är trist och svårt tills hon med sina kaxiga kompisar bildar "Sisters in Crime". Att bryta normer är vad som gör livet värt att leva. Men snart snavar Connie över en norm som är svårare att hantera. Hon träffar Anna.
Att växa upp i en småstad och bli förälskad i en kvinna - det är komplicerat.
En stark skildring av att växa upp och söka sin identitet, vacker och sorglig. Och med upplyftande uppkäftighet! Mian Lodalens Tiger (Forum 2010) är en läsvärd och charmig berättelse.

Maria Svelands nya!

Om gränslandet mellan barndom och vuxenvärld, om vänskap och kärlek har Sveland skrivit denna gången. Emma och Julia är vänner, och de älskar att springa till Trädet där de har sina hemliga lekar. En dag står det ett Troll i skogen, en man. Och nu får Emma och Julia nya hemligheter.
Att springa av Maria Sveland (Norstedts 2010).
Läs mera här

Undercover i Hell´s Angels


Jay Dobins, en erfaren FBI-agent , får 2002 uppdraget att infiltrera Hell´s Angels. I sin bok En mot hundra - Jag infiltrerade Hells Angels (Pocketförlaget 2010) skildrar han sitt svåraste uppdrag hittills. För att bli fullvärdig medlem tvingas han stjäla vapen, misshandla, och överge sin familj. Själv blir han också har blivit slagen, skjuten och torterad. Ruskig och spännande!

måndag 11 oktober 2010

Vems är jag?

Vissa saker i livet känns så självklara att vi inte funderar över dem, men då och då utmanas de här självklarheterna. När en familjemedlem dör förändras i ett slag hela tillvaron. Och ibland är tankar nog: en dag ska vi alla dö! inser vi en dag, och världen blir sig aldrig riktigt lik.
Janie är en amerikans tonårstjej, vars liv en dag vänds upp och ner. Där hon bor trycker man efterlysningar av försvunna barn på mjölkpaketen, och en dag känner hon igen sig själv på ett av fotona. Hon kommer ihåg den där klänningen, hur den kändes, en rad minnesbilder poppar upp och allt svindlar. Är det möjligt att hennes föräldrar stulit henne?
Caroline B. Cooneys serie om Janie finns nu på både svenska och engelska i biblioteket. Första boken heter Saknad - Jennie 3 år (BW 2010) och i engelskt orginal The face on the milk carton (Bantam 1994).