onsdag 4 februari 2009

Jag är i Gävle före åtta. Tack gode Gud, jag har i alla fall inte sprungit runt, runt

Hans Carstensen är ståuppkomiker. Pokermongo (Bonnier Carlsen 2008) är hans första ungdomsroman, och visst är den rolig, men inte bara. Förlaget jämför den med Salingers Räddaren i nöden, och det finns vissa likheter. Tomas har hamnat i en nedåtgående spiral, han har ett åtal som väntar och sabbar sin ungdomspraktik. Den lösning som ligger närmast till hands är att börja spela poker, vilket gör att han efter hand betraktar livet alltmer som ett spel. Poker, livet, livet, poker. Skillnaden är att i pokerspelet finns strategierna, livet ter sig mer komplicerat.

En liten flytt


Den eviga projektet att förbättra biblioteket resulterade igår i en liten flytt. Numera hittar du serier och grafiska romaner i anslutning till snurrstolarna vid tidskrifterna.

tisdag 3 februari 2009

En liten bok om dyslexi


Martin Ingvar, som skrivit boken En liten bok om dyslexi(Natur & Kultur 2008) stöder sig på empirisk forskning när han presenterar pedagogiska modeller som kan vara till hjälp för den som har dyslexi. Han skriver om vägen till läsning, om hur skolan kan vara ett stöd och hur man kan utvecklas med sin dyslexi.

Svartsjuka, passion och avund


Anna Karlsson har dykt djupt ned i svartsjukans dunkla djup i boken Svart är en färg man kan bli sjuk av: en bok om kärlek, relationer och svartsjuka ( Krilon 2008). I boken har hon samlat erfarenheter från tretton personer, om skuld, kontrollbehov och passion.

Träd är skugga


Johan Tells bok 100 sätt att rädda världen (Max Ström 2007) fick stort genomslag med sitt tillgängliga tilltal och de handfasta, tillämpbara tipsen på hur var och en kan bidra till en hållbar utveckling. I sin nya, rikt illustrerade bok Träd kan rädda världen (Max Ström 2008) lyfter Johan Tell fram trädens betydelse för jordens framtid.

Den andra snyggingen suckade

Vad händer när perfektion inte räcker till? Den retoriska frågan pryder omslaget på del två i Scott Westerfelds planerade trilogi, Ful eller snygg? ( Bonnier Carlsen 2008). Del ett i serien, Ful (Bonnier Carlsen 2008) fick stor uppmärksamhet för sitt fascinerande och aktuella tema, och nu möter vi återigen Tally, som numera äger tillträde till staden för de vackra.