måndag 26 april 2010

Nytt av Ajvide Lindqvist

Två flickor föds samtidigt. Den ena växer upp till en ganska vanlig flicka, i en ganska vanlig familj. Den andra överges vid födeln och växer upp gömd i en källare, och visar sig ha en enastående gåva. När de är 14 år möts de, och det får omvälvande följder.
Lilla stjärna (Ordfront 2010) är skräckförfattaren Johan Ajvide Lindqvists fjärde roman och återigen är temat utanförskap och vuxenvärldens svek. Debuten Låt den rätte komma in blev en succé både som bok och film.

Brevroman

Emmy Morén har precis börjat gymnasiet och trivs inte alls. Hemma är det kaotiskt sedan föräldrarna skiljt sig och mamma flyttat till en annan stad. Pappa är håglös och både han och storasyster verkar vara helt ointresserade av Emmy. En kväll när hon googlar sitt namn hittar hon en annan Emmy Morén, en 29-årig skådespelare, och på vinst och förlust skickar hon iväg ett mejl. Och får svar! De både Emmy börjar brevväxla och finner stöd hos varandra i sina inte helt perfekta liv. Emmy Moréns dubbla liv (Rabén & Sjögren 2010) är skriven av Barbara Voors.