fredag 27 februari 2009

Gör saker för att det är kul


Liv Strömquist har kallats för Sveriges coolaste, roligaste och smartaste serietecknare. Läs hennes samlade serier Hundra procent fett (Galago 2007) och döm själv! Liv Strömquist skriver om verklighetens Sex & the City och Jean Paul Sartre med samma frenesi.

Ett enormt persongalleri

Romanen Göra gott (Kabusa böcker 2008) av Trude Marstein tar dig med på en fascinerande resa, där Trude Marstein låter perspektivet växla mellan personer som möts. Ett ögonkast och berättarjaget är den andra personen, ett kort samtal och nästa person för handlingen framåt. Handlingen är koncentrerad till en enda helg i Oslo. Trude Marstein har själv sagt ”Det var befriande att kunna komma så många nära och få kunskap om dem. Sen kan man också se det som att jag har kastat bort 118 romaner i en och samma roman.”

Det är inte längre kilometer vi åker, det är år

Katja Timgrens skönlitterära debut Ingenting har hänt (Albert Bonnier förlag 2009) är en resa tillbaka i tiden. Unga Julia åker hem till sitt föräldrahem över julen . Det är tidigt 2000-tal, och när Julia slår upp fönstret till sitt flickrum i glesbygden sugs hon tillbaka i tiden, till skolåren. Hon minns plötsligt tydligt hur det kändes när hennes bror skaffade en cykel för att kunna cykla iväg till byn och träffa kompisar. Själv gick hon bara längre in i skogen, alltmer osynlig. Vem är hon idag? Vilka val har hon gjort?

Sophie försvann under en musikfestival på sommarlovet

Bali Rai har gjort sig ett namn med böckerna (O)planerat bröllop, Ryktet och Förbjuden kärlek. Nu kommer Ängeln (Tiden 2008) på svenska. Ängeln är tillbakablickande på händelseförloppet som föregick Sophies plötsliga försvinnande från en musikfestival. Lappar och msn-konversationer blir ledtrådar i sökandet. Bali Rai har förmågan att skriva engagerande och trovärdigt, hans böcker känns väldigt samtida. Ängeln är hans första spänningsroman.

torsdag 26 februari 2009

Jag har kastat Gjort mig av med det mesta

"vid gränsen
till det okända
vände du dig om
och blåste ut dina fotspår
släckte noga omkring dig
såg till att ingenting fanns kvar
som kunde ta eld och börja brinna
ändå tvekade du
gick tillbaka och såg efter igen
tills du var säker
helt säker"

ur Svart som silver (W&W 2008) av Bruno K. Öijer

Filmatiserade böcker

Vilken var egentligen bäst- boken eller filmen? Nu kan lätt ta reda på det. Det är inte alltid som bokens titel är densamma som filmens. För att hitta bokens titel kan handboken Bok på duk: filmade böcker (Booklund 2009) av Gunnar Lundin komma väl till pass. Här hittar du filmer som antingen visats på bio eller i svensk television under 2008 och som bygger på ett litterärt underlag.

Bara ett barn

I boken 14 år till salu: en sann svensk historia (Kalla kulor förlag 2008) berättar journalisten Caroline Engvall historien om Tessan, en utåt sett vanlig och välanpassad fjortonåring. Stabil familj, hon trivs i skolan och i stallet. En våldtäkt som Tessan tiger om gör att hennes självkänsla sjunker och hon dras in i ett självdestruktivt beteende. Sexförsäljning via nätet blir ett led i detta, och Tessan blir brutalt utnyttjad av främlingar, men också människor som hon trott sig kunna lita på. På något sätt lyckas hon visa upp en bekymmerslös fasad utåt, och ingen i hennes omgivning reagerar. Det här är historien om hur hon mot alla odds lyckades ta sig ur sin situation, och bestämde sig för att berätta.

tisdag 24 februari 2009

The best way out is always through

Just Listen (Puffin 2007) av Sarah Dessen är historien om Annabel, tjejen som har allt. Hon är snygg, självsäker, med många vänner. Eller? Sarah Dessen leker med tanken om hur det vore att vara den där tjejen som tycks ha allt. Genom att klä sig i Annabels skor ser vi det som vi annars kanske inte skulle se. För bakom fasaden kanske det visar sig att vännerna talar bakom ryggen, att familjen faller samman.

måndag 23 februari 2009

Kort om mycket

Jag kan inte låta bli att slå ett slag för Olof Gardells bok Hitta noveller: ett tematiskt register med kommentarer (BTJ förlag 2008). Här hittar du hänvisningar till noveller utgivna under den senaste tio åren kategoriserade under ämnen som Våld, Kärlek och relationer, Identitet och status och så vidare. Ett utmärkt verktyg när du söker läsning inom ett visst ämne.

En perfekt värld. Allt är under kontroll


Jonas lever i en perfekt värld. Ingen smärta, ingen hunger, ingen sorg. När årets tolvåringar får sina utnämningar för sin framtida roll i samhället, blir Jonas utvald till Minnets bevarare. Som enda person inom samhället ska han bära det kollektiva minnet. När Jonas lär känna tillvarons alla aspekter gör Givaren och han upp planer för framtiden. Är förändring möjlig? Läs "The Giver" av Lois Lawry (Delacorte 2006).