fredag 23 april 2010

Fotbollsroman

Magnus är nyinflyttad och har inte så många kompisar, men börjar efter ett tag hänga med klassens två tuffa killar. Han dras in i saker han egentligen inte vill, men på fotbollsplanen finner han en tillflykt där han kan vara sig själv. Han blir till och med uttagen till ett elitläger med de femtio bästa spelarna i sin ålder.
Det är sommaren 1974, Sverige spelar VM i Västtyskland med Ronnie Hellström i målet och en ung Ralf Edström på mitten, och i Magnus liv konkurrerar Ås-ligan, fotbollen och Ylva om utrymmet.
VM-sommar (Bonnier Carlsen 2010) är skriven av Magnus Ljunggren, som tidigare skrivit istidsromanen Hämnden och ishockeyromanen Hålla masken.

Nya romaner på vers.

Vad mina vänner inte vet heter romanen, och vad de inte vet är att Sophie har börjat hänga med Murphey, skolans nörd. Och vad värre är, hon börjar få känslor för honom.

"Och han skulle slingra sig om mig med hela sin magra kropp
och hans armar skulle darra
och plötsligt skulle jag känna all hans kärlek,
all hans längtan flöda in i mig

rakt genom hans läppar
in i mig
och det skulle kännas härligt
och jag skulle blunda för att känna det ännu bättre.

(Hjälp!
Jag kan inte fatta
att jag har sådana här fantasier om Murphy,
jag som är så himla kär i Dylan!)"

Här är boken för dig som gillade Aase Bergs Människoätande människor i Märsta, eller kanske för dig som älskade Iliaden men vill ha något lite mindre tungt. Vad mina vänner inte vet (Bonnier Carlsen 2010) är skriven av den amerikanska författaren Sonya Sones och översatt till svenska av Ylva Stålmarck. Uppföljaren heter Vad min flickvän inte vet och finns förstås även den på biblioteket. Tag och läs!

torsdag 22 april 2010

Halvblodsindianer del 2

Chad McQueen har vuxit upp "vitt" , men när hans pappa dör flyttar han under indiannamnet Sammy Tigertail till släktingar i reservatet på moderns sida.
Efter att ha misslyckats som casinoarbetare och krokodilbrottare, ger sig Sammy ut som turistguide i Everglades nationalpark. Samma otur där: hans första turist dör i hjärtinfarkt, och efter att ha sänkt liket i träsken tar Sammy sin tillflykt till en övergiven ö. Till denna ö dras flera mer eller mindre misslyckade individer. Honey, som tröttnat på att bli störd vid middagsbordet, lurar dit en av telefonförsäljarna. Han tar med sin älskarinna, vars man hyrt en privatdetektiv för att filma bevis för otrohet. Detektiven dyker upp på ön, och Honeys man och son. Även hennes försmådde beundrare som, med handen i bandage med felopererade fingrar, tänker övertyga henne om sin egen förträfflighet. Bäddat för komplikationer, minst sagt. En riktig skröna, vansinnigt rolig!
Läs Nature Girl (Transworld 2007) av Carl Hiassen. English review here!

Halvblodsindianer del 1

Sherman Alexie är mest känd som stå-uppkomiker.
I Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian (Rabén & Sjögren 2007) får vi en dråplig historia serverad. Junior är den nördigaste indianen i hela Spokanereservatet. För att slippa undan uppgivenheten i reservatet börjar han på en helvit medelklasskola.
Bäddat för kulturkrockar och absurda situationer.

Samtidigt ger den en rätt realistiskt bild av hur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen lever idag.
Boken finns på engelska också! English review here!