torsdag 7 maj 2009

vi ska ta oss ur den här friheten och in i en annan

Johannes Anyuru låter Homeros skepp kommunicera med Göteborgs nattbussar i sin fina diktsamling Det är bara gudarna som är nya (W&W 2003). Du som hört honom läsa sina dikter glömmer det aldrig.

"Med benet rakt ut från kroppen,
hastigt pendlande uppåt
i en spark
står han ute i regnstormen
och mäter upp luftrummet mellan sig själv
och dörrvakten, mäter upp avstånd till
resten av allting, som svarar
med en blick; med en
ohygglig, kall blick av makt.

Hjälten, dödsdömd och envis, förbli
densamme.

Det är bara gudarna som är nya./.../"

Jag är inte den ni tror

Eva Swedenmarks Mellan två världar (Alfabeta 2009) är den fjärde fristående boken om Johanna. Efter föräldrarnas skilsmässa har Johannas pappa flyttat och hennes mamma säljer villan i Enskede för att flytta till en lägenhet på Söder i Stockholm. Det är som om mattan ryckts undan för Johanna, hon driver runt planlöst i stan. Relationen med föräldrarna är inte längre den samma. Johanna både skyr och längtar efter förändring, hon vill att allt ska vara tryggt och som det brukar, men samtidigt vill hon ha en drastisk förändring.

No man, no madness

Jens Liljestrands novellsamling Paris-Dakar (Ordfront pocket 2009) är en oemotståndlig men samtidigt ganska obehaglig samling noveller som alla har ett gemensamt underliggande tema: manlighet. I den första novellen, helt i dialogform, tror du dig som läsare bevittna en anställningsintervju. Efter ett tag går det upp för dig att killen som intervjuar i själva verket hoppas bli rekryterad till ett sällskap som specialiserat sig på att ragga, ungefär som i Spelet (Natur och kultur 2006) av Neil Strauss, där strategier för dejting liknar ren krigsföring.

onsdag 6 maj 2009

Talböcker för dig som har svårt att läsa tryckt text

Aranäsgymnasiets bibliotek har erhållit tillstånd från justitiedepartementet att enligt paragraf 17 i upphovsrättslagen få möjlighet att lagligt ladda ned talböcker från Talboks-och punktskriftsbiblioteket till dig som har någon form av svårighet att läsa tryckt text. Kontakta mig eller Else-Britt så berättar vi gärna mer!