torsdag 4 februari 2010

Ina är en tämligen skötsam 16-årig tjej i en mindre stad i Norge. På en fest ligger hon med en skolkamrats pojkvän. Det sker oplanerat, närmast av en slump, och det skulle också kunnat stanna därvid. Men några veckor senare börjar hon misstänka att hon är gravid. Så vad göra? Ina känner att hon måste ta sig till Oslo för att få råd av en äldre kompis, så hon och den presumtive fadern ger sig iväg i hans bil. Boken utvecklar sig till en road movie - eller vad motsvarigheten nu kallas när det gäller en bok - där läsaren i korta kapitel får följa hur de båda huvudpersonerna både lär känna och överraskar varandra.

Alla har ett hungrigt hjärta (X Publishing 2009) är en roman om ungdomar men kan läsas av människor i alla åldrar. Bjørn Sortland är norrman och har skrivit flera böcker för barn och ungdomar.

Om vänskap på vers

"Vi är den trekroppade monsterödlan -
Britta är min högra hälft,
Klara är min vänstra vinge

När Klara svävar ut
halar Britta in henne med tungan
och när jag välter omkull
för att min vänstra vinge
är så fladdrig
borrar Britta alla klor i jorden
som ettt bistert urberg."

Tove, Klara och Britta är bästa klasskompisar, trots, eller just för att, de är helt olika. Det är de mot världen, de har genomskådat allt och de tänker inte låta sig inlemmas i det stelnade vuxenlivet. Tillsammans hånar de klasskamraterna, åker på sommarläger och lär sig kyssas, drömmer, sommarjobbar och börjar umgås med några killar från det av föräldrarna fruktade Märsta. Men liv är förändring och det gäller även deras vänskap. Kanske inget varar för evigt?
Människoätande människor i Märsta (2009) är något så ovanligt som en roman skriven på vers. Berättandet på vers har ju annars haft en liten svacka under de sista 2-300 åren, med vissa undantag (t.ex. Harry Martinssons Aniara från 1956). Här testas formen på nytt, med ett spännande resultat.
Bokens författare Aase Berg är poet och skribent i bl.a. Expressen.

onsdag 3 februari 2010

Generation kill

En brokig samling knarkare, buddister och new age-anhängare, en generation utan hjältar som förväntades själva bli hjältar. Så beskrivs på bokens baksida de unga män det handlar om, "första självmordsbataljonen", de som stod längst fram när USA och dess allierade invaderade Irak för snart sju år sedan. I detta reportage får vi följa dem under krigets första år, genom strapatser som de ofta var helt oförberedda på.
Detta är boken som ligger till grund för tv-serien med samma namn som gick i SVT förra våren.
Författaren Ewan Wright skriver för Vanity Fair och Rolling Stone.


Hitta dolda skatter i bibliotekets hyllor!


På disken vid bibliotekets entré pågår sedan tre veckor tillbaka en utställning av böcker du inte visste att du ville läsa. En vecka i taget visar vi intressanta böcker från olika ämnen. Det går i bokstavsordning efter biblioteksystemets klassifikation. A, B och C är avklarade, just nu visas hylla D. Där samsas Filosofi och Psykologi, med olika underavdelningar som Etik, Barn-och ungdomspykologi och Personlig utveckling. Nästa vecka visas böcker från E, Uppfostran och Undervisning.

Livet, kärleken och döden

Tassie har flyttat till stan - bort från livet som lantlolla, till ett liv som student. För att tjäna lite extra pengar börjar hon jobba som barnflicka. Ett vitt par adopterar en afro-amerikansk flicka och Tassie blir inblandad i deras kamp för att behålla henne - och i deras mörka förflutna. En spännande, intensiv kärlekshistoria tar alltmer av hennes tid - tills pojkvännen plötsligt ska flytta till London. Varför? Snart åker också hennes bror i väg - han har tagit värvning i brist på andra framtidsplaner.
Lorrie Moore´s "A gate at the stairs" (Faber & Faber 2009) har blivit utnämnd av New York Times till en av 2009 års bästa romaner. Fängslande berättad, med ett poetiskt - och mycket lekfullt - språk.
Här kan du provläsa sidor ur boken!