fredag 3 april 2009

Varför stannar du kvar?

Jag älskade Karolina Ramqvists More fire (Modernista 2002), och hade stora förväntningar på hennes nya roman Flickvännen (W&W 2009). Förväntningar som infrias, den är hur bra som helst! 30-åriga Karin med den ordnade medelklassbakgrunden har alltid haft en overklighetskänsla, känt att livet inte är spännande nog. Bitarna faller på plats när hon träffar den kriminella John, hon dras till honom utan att egentligen förstå varför. Hon vill ha spänning, men det nya livet som gangsterflickvän innebär mest väntan på att John ska ringa. Hon har brutit med sitt gamla liv, och går runt ensam i den flotta villan. Karin både vill och vill inte veta vad John gör när han håller sig borta dagar i sträck. När hon råkar slå på tv:n får hon en glimt av vad John gör för att upprätthålla deras vidlyftiga livsstil. Hon önskar att hon sluppit veta.

tisdag 31 mars 2009

Falskt eller äkta


När Joakim Kunzelmanns far dör, öppnar sig en förvirrande värld av falskhet, dubbelhet, brott och bedrägerier. Carl Johan Vallgren har skrivit en rolig och fräck skälmroman som utspelar sig i Tyskland under tidigt nittonhundratal, och i Sverige under tidigt 2000-tal. Kunzelmann & Kunzelmann (Bonnier 2009) är underhållande läsning som räcker länge - 543 sidor!

Skrivartävling

Aranäsgymnasiets bibliotek presenterar
Skrivartävling 2009
Dikter, noveller, bloggutdrag- alla sorters texter är välkomna!
Vinnaren tillkännages i biblioteket på Världsbokdagen torsdagen den 23 april. Välkommen med ditt bidrag senast torsdagen den 16 april. Ange namn, telefonnummer och e-postadress. Du vinner den stora äran samt fyra valfria pocketböcker. Juryn består av bibliotekarierna Else-Britt Hellström och Stina Högvik Hansson.

måndag 30 mars 2009

Jag vet vad som komma skall

Tiden går fort, nu är katalogen för sommarens förväntade storsäljare här! På ungdomssidan ser jag fram emot Åsa Anderberg Strollos Blod, Douglas Foleys Shoo len, bland vuxenböckerna tror jag mycket på Augustin Erbas Ensamhetens broar, Bengt Ohlssons Syster och Mari Jungstedts Den dubbla tystnaden. Det kommer en del facklitteratur under sommaren också, den globala uppvärmningen står högt på agendan, Darwinåret lämnar spår i utgivningen i form av en hel flod Darwinböcker. Behovet av böcker om personlig utveckling tycks inte heller vara mättat än med tankte på hur många böcker som ges ut i ämnet.

Vem är jag?

Lauren har alltid vetat om att hon är adopterad, men kan det verkligen vara som hon befarar, att hon kidnappades från sin biologiska familj i USA för att senare bli bortadopterad i England? När hon bestämmer sig för att ta reda på sanningen visar det sig vara farligare än vad hon kunde ana...