
fredag 10 december 2010
It´s only rock n' roll

torsdag 9 december 2010
Mamma och Rummet: hela hans värld

Emma Donoghue har i Room (Picador 2010) skrivit en mörk och vacker historia om den hemliga familjen i källaren. Efter avslöjanden tidigare om mannen som höll dotter och barnbarn inlåsta i åratal, kommer den här berättelsen ur barnets synvinkel.
English review here
fredag 3 december 2010
Skriv en låt!

onsdag 1 december 2010
Prisad ungdomsbok

Jenny Jägerfeld debuterade 2006 med Hål i huvudet.
tisdag 23 november 2010
Förälskelse

Sofia Nordins Det händer nu (Rabén & Sjögren 2010) var nominerad till Augustpriset som Årets bästa barn- och ungdomsroman.
måndag 15 november 2010
Augustpriset 2010

tisdag 9 november 2010
Generationskonflikter

Detta är första boken i thrillerserien De levande döda. Andra delen, som ännu inte översatts till svenska, heter The Dead. Låna dem alla på biblioteket.
fredag 5 november 2010
Hitta din favoritbok på nätet!

torsdag 28 oktober 2010
Reality-TV på liv och död

Suzanne Collins Hungerspelen och Fatta eld finns sedan tidigare på biblioteket. Nu kommer tredje delen i serien om Katniss, tonårstjejen som i första boken blir uttagen till spelen: Mockingjay i engelskt orginal och i svensk översättning Revolt (Bonnier Carlsen 2010). Även de tidigare böckerna The Hunger Games och Catching fire finns nu att låna på engelska.
onsdag 27 oktober 2010
Jag vill läsa en bok om musiker i London på 1960-talet...
Är du på humör för en alldeles särskild slags bok? Kolla den här roliga databasen. Genom att välja ett läge mellan glad och sorgsen, kort eller lång, och en mängd andra variabler så kan du bestämma vilken slags bok du vill ha förslag på. Du väljer också huvudperson och typ av handling. Böckerna är utgivna från 1995 och framåt, och de flesta är på engelska.
http://www.whichbook.net/default.aspx
Du kan också som vanligt prata med oss bibliotekarier förstås!
http://www.whichbook.net/default.aspx
Du kan också som vanligt prata med oss bibliotekarier förstås!
torsdag 21 oktober 2010
Vänskap och längtan

tisdag 19 oktober 2010
Golvet sluttar mot de farliga fönstren

måndag 18 oktober 2010
Överlevnadsguide för vildmarksliv

Ett dött spädbarn hittas i majsåkern

English review here
torsdag 14 oktober 2010
Ondska

Vad är ondska, vad är en ond handling och är vissa människor onda? Dessa och andra frågor diskuteras i denna intressanta bok, som ytterst handlar om hur vi ser på världen och andra människor.
onsdag 13 oktober 2010
Burma boy

Författaren Biyi Bandele är född i Nigeria och bor idag i London. Burma boy är översatt av Boel Unnerstad.
tisdag 12 oktober 2010
Dårens dotter del 2

Att växa upp i en småstad och bli förälskad i en kvinna - det är komplicerat.
En stark skildring av att växa upp och söka sin identitet, vacker och sorglig. Och med upplyftande uppkäftighet! Mian Lodalens Tiger (Forum 2010) är en läsvärd och charmig berättelse.
Maria Svelands nya!

Att springa av Maria Sveland (Norstedts 2010).
Läs mera här
Undercover i Hell´s Angels

Jay Dobins, en erfaren FBI-agent , får 2002 uppdraget att infiltrera Hell´s Angels. I sin bok En mot hundra - Jag infiltrerade Hells Angels (Pocketförlaget 2010) skildrar han sitt svåraste uppdrag hittills. För att bli fullvärdig medlem tvingas han stjäla vapen, misshandla, och överge sin familj. Själv blir han också har blivit slagen, skjuten och torterad. Ruskig och spännande!
måndag 11 oktober 2010
Vems är jag?

Janie är en amerikans tonårstjej, vars liv en dag vänds upp och ner. Där hon bor trycker man efterlysningar av försvunna barn på mjölkpaketen, och en dag känner hon igen sig själv på ett av fotona. Hon kommer ihåg den där klänningen, hur den kändes, en rad minnesbilder poppar upp och allt svindlar. Är det möjligt att hennes föräldrar stulit henne?
Caroline B. Cooneys serie om Janie finns nu på både svenska och engelska i biblioteket. Första boken heter Saknad - Jennie 3 år (BW 2010) och i engelskt orginal The face on the milk carton (Bantam 1994).
fredag 1 oktober 2010
Svensk science fiction

Vi får följa två tonårstjejer i denna värld där otäcka saker händer i det dolda, och där kunskap om världen ersatts av myter och offentliga lögner.
Stjärnpalatset (Norstedts 2010) är skriven av Martin Engberg.
måndag 20 september 2010
Dröm och verklighet på Kuba

I Farlighetslagen (Atlas 2009) reser huvudpersonen Jenny dit, till landet som hennes mormor besökte på 70-talet som aktivist, men sedan tagit avstånd från. Jenny reser utan några egentliga förväntningar, och möter ett land präglat av stor osäkerhet. Kuba är inne i det som från officiellt håll beskrivs som "den speciella perioden". Kommunismen har fallit i Europa och landets stora stödjare Sovjetunionen finns inte längre. Sprickorna i samhället blir allt tydligare. Jenny möter människor från olika delar av det kubanska samhället, och tar del av olika uppfattningar om landets historia och framtid.
Josefine Adolfsson debuterade 2004 med uppväxtskildringen Kårnulf was here. Farlighetslagen är hennes andra roman.
fredag 17 september 2010
Johanna Thydells senaste

Jag tyckte väldigt mycket om hennes debutroman I taket lyser stjärnorna (2003) som vann Augustpriset, och också filmats. Det fattas en tärning kom 2006.
fredag 10 september 2010
Fotboll, mera fotboll och lite annan idrott

Grind av Eric Walters (Orca 2004) handlar, som var och en förstår, om skateboarding. Det finns flera nya böcker om idrott!
Etiketter:
Bok som blivit film,
Fotboll,
På engelska,
Skönlitteratur
måndag 6 september 2010
Allt du behöver veta om politik
We read banned books

fredag 3 september 2010
Om maktspel och förtryck

Australiensiska Sonya Hartnett tilldelades 2008 Alma-priset till Astrid Lindgrens minne. Fjäril (Bonnier Carlsen 2009) är översatt av Helena Ridelberg.
tisdag 31 augusti 2010
Kära Edda

Kära Edda (Rabén & Sjögren 2009) är skriven av Elen Fossheim Betanzo, och översatt från norska av Maud Mangold.
torsdag 19 augusti 2010
Ett underbarn på rymmen

Reif Larsen: Valda verk av T. S. Spivet (Forum 2010). Biblioteket har boken också på engelska.
Skjut apelsinen

Mikael Miemi slog igenom stort med Populärmusik från Vittula år 2000. I Skjut apelsinen (Rabén & Sjögren 2010) skriver han återigen om uppväxt, nu mot bakgrund av senare års uppmärksammade skolskjutningar.
onsdag 18 augusti 2010
Fira en 50-åring - läs To Kill a Mockingbird

I år är det 50 år sedan boken publicerades, den har blivit en riktig klassiker och även filmats med titeln "Skuggor över Södern".
Harper Lee: To Kill a Mockingbird (Warner Books 1988)
På svenska heter boken "Dödssynden".
Etiketter:
Bok som blivit film,
På engelska,
Skönlitteratur,
Uppväxt
onsdag 2 juni 2010
Filmade böcker

Bland andra böcker som är aktuella som filmer eller TV-produktioner kan nämnas The Wild Things av Dave Eggers, Alice i underlandet av Lewis Carroll och Charlaine Harris böcker som ligger till grund för serien True blood.
Fler böcker som blivit film hittar du om du söker på filmad bok i bibliotekets katalog.
fredag 28 maj 2010
Fördomar, hyckleri och förljugenhet

Sadie Jones lyckas i Den utstötte (Månpocket 2008) skildra gestalter inifrån på ett gripande och trovärdigt sätt.
tisdag 25 maj 2010
Innebandybok

Anton och kompisarna i Tågaborgs juniorlag i innebandy vinner serien. Nu väntar en osäker framtid som seniorer. Några av vännerna funderar på att lägga av, andra är på väg bort till större klubbar. Men så dyker det upp en möjlighet att spela tillsammans ännu en gång. En ny turnering har startats, Floorball World Tour, som samlar lag från hela världen och där matcherna går i olika världsdelar. Och det finns stora pengar att vinna som skulle täcka lagets alla kostnader. Problemet är att pengarna behövs direkt. Vilka vågar satsa? Och vem ska organisera alltihop?
Innebandypiraterna (Dahlgrens 2009) är skriven av Sölve Dahlgren.
måndag 24 maj 2010
Påfrestande småsyskon - bara förnamnet

När Asif är hemma på ett mycket pliktskyldigt besök dör hans mamma plötsligt - och stället för att åka tillbaka till universitetet och sitt nya fria liv måste han ta hand om sin lillasyster. Livet med henne är fullständigt inrutat och frustrerande. Yasmin har Aspergers syndrom, och när hon föddes förlorade både Asif och Lila sin mamma. All mammas tid och kraft gick åt till att ta hand om den yngsta. Fadern dog ute på ett av sina uppdrag långt bort i världen. Sin sorg, ilska, frustration och känsla av övergivenhet lyckas Asif dölja bakom en fasad av "duktig pojke". Lila har en annan strategi - hon byter jobb och pojkvänner som andra byter underkläder. Nu ska Yasmin medverka i en dokumentär om Asperger på TV - och som läsare undrar vi spänt - finns det hopp om lycka för de tre syskonen? - You bet! The way things look to me (PanMacmillan 2009) är skriven av Farooki Roopa, som kallas "en ny Zadie Smith". Debutromanen Bitter Sweets kom 2007.
English review here
måndag 17 maj 2010
Du vaknar. Huset är tomt.
Det sista du skrek till dina föräldrar var: Jag önskar ni var döda!
Du är 14 år, din pappa hämtade dig - stupfull - i baksätet på en äldre killes bil. Du smyger upp, spyr, beredd på en utskällning - men huset är tomt.
Inte ett spår varken av föräldrarna eller brodern. Det här händer Cynthia och polisen undrar varför just Cynthia skonades- och är de döda?
25 år senare vet ingen fortfarande inte vad om hänt. Efter att Cynthia framträder på TV börjar det hända saker - oförklarliga saker - och inte bara Cynthia, utan också hennes man och dotter befinner sig i fara.
Utan ett ord (Pocketförlaget 2007) av Linwood Barclay är en riktig bladvändare, spännande och välskriven.

Inte ett spår varken av föräldrarna eller brodern. Det här händer Cynthia och polisen undrar varför just Cynthia skonades- och är de döda?
25 år senare vet ingen fortfarande inte vad om hänt. Efter att Cynthia framträder på TV börjar det hända saker - oförklarliga saker - och inte bara Cynthia, utan också hennes man och dotter befinner sig i fara.
Utan ett ord (Pocketförlaget 2007) av Linwood Barclay är en riktig bladvändare, spännande och välskriven.
söndag 16 maj 2010
För vi har tagit studenten

Jessica Sciefauer beskriver i Om du var jag (Månpocket 2009) hur krångligt det blir, vänskap, kärlek, svek...
torsdag 6 maj 2010

Där kan du själv ge boktips, eller kommentera andras.
måndag 26 april 2010
Nytt av Ajvide Lindqvist

Lilla stjärna (Ordfront 2010) är skräckförfattaren Johan Ajvide Lindqvists fjärde roman och återigen är temat utanförskap och vuxenvärldens svek. Debuten Låt den rätte komma in blev en succé både som bok och film.
Brevroman

fredag 23 april 2010
Fotbollsroman

Det är sommaren 1974, Sverige spelar VM i Västtyskland med Ronnie Hellström i målet och en ung Ralf Edström på mitten, och i Magnus liv konkurrerar Ås-ligan, fotbollen och Ylva om utrymmet.
VM-sommar (Bonnier Carlsen 2010) är skriven av Magnus Ljunggren, som tidigare skrivit istidsromanen Hämnden och ishockeyromanen Hålla masken.
Nya romaner på vers.

"Och han skulle slingra sig om mig med hela sin magra kropp
och hans armar skulle darra
och plötsligt skulle jag känna all hans kärlek,
all hans längtan flöda in i mig
rakt genom hans läppar
in i mig
och det skulle kännas härligt
och jag skulle blunda för att känna det ännu bättre.
(Hjälp!
Jag kan inte fatta
att jag har sådana här fantasier om Murphy,
jag som är så himla kär i Dylan!)"
Här är boken för dig som gillade Aase Bergs Människoätande människor i Märsta, eller kanske för dig som älskade Iliaden men vill ha något lite mindre tungt. Vad mina vänner inte vet (Bonnier Carlsen 2010) är skriven av den amerikanska författaren Sonya Sones och översatt till svenska av Ylva Stålmarck. Uppföljaren heter Vad min flickvän inte vet och finns förstås även den på biblioteket. Tag och läs!
torsdag 22 april 2010
Halvblodsindianer del 2

Efter att ha misslyckats som casinoarbetare och krokodilbrottare, ger sig Sammy ut som turistguide i Everglades nationalpark. Samma otur där: hans första turist dör i hjärtinfarkt, och efter att ha sänkt liket i träsken tar Sammy sin tillflykt till en övergiven ö. Till denna ö dras flera mer eller mindre misslyckade individer. Honey, som tröttnat på att bli störd vid middagsbordet, lurar dit en av telefonförsäljarna. Han tar med sin älskarinna, vars man hyrt en privatdetektiv för att filma bevis för otrohet. Detektiven dyker upp på ön, och Honeys man och son. Även hennes försmådde beundrare som, med handen i bandage med felopererade fingrar, tänker övertyga henne om sin egen förträfflighet. Bäddat för komplikationer, minst sagt. En riktig skröna, vansinnigt rolig!
Läs Nature Girl (Transworld 2007) av Carl Hiassen. English review here!
Halvblodsindianer del 1

I Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian (Rabén & Sjögren 2007) får vi en dråplig historia serverad. Junior är den nördigaste indianen i hela Spokanereservatet. För att slippa undan uppgivenheten i reservatet börjar han på en helvit medelklasskola.
Bäddat för kulturkrockar och absurda situationer.
Samtidigt ger den en rätt realistiskt bild av hur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen lever idag.
Boken finns på engelska också! English review here!
fredag 26 mars 2010
Ny bok från f.d. elev på Aranäs

Du missar väl inte bibliotekets skrivtävling? Sista inlämningsdag den 16 april. När Jonas Strandberg gick här på skolan fanns ingen skrivtävling. Men efter studenten har Jonas skrivit och gett ut boken Bandet - det finns bara ett enda sätt att brinna upp (Vulkan 2009). Den utspelar sig i Göteborg, och på Aranäs, och skildrar drömmar om musik. Låna den på biblioteket! Den står på nyhetssnurran.
torsdag 25 mars 2010
Finanskriser och annat ekonomiskt

Stefan de Vylder försöker ge en förklaring i Världens springnota (Ordfront 2009). Han går igenom en rad av de senaste decenniernas ekonomiska kriser och pekar på likheter och skillnader, och han resonerar också om vad vi kan göra för att hindra eller åtminstone mildra framtida kriser. Hans bok är mycket lärorik och tillgänglig för den som, i likhet med undertecknad, saknar djupare kunskaper om ekonomiska förhållanden. Ofta är den svindlande som science fiction och spännande som en deckare. Samma ämne tas upp av Lars Ahnland i boken Kasinoekonomins fall (Leopard 2009).
Alan Beattie har ett annat fokus i Världens ekonomiska historia i tio kapitel (Forum 2010) men den är skriven i skuggan av den senaste finanskrisen som spökar här och där i de olika kapitlen. Här kan man få veta t.ex. varför olja och diamanter ofta är till mer skada än nytta för ett lands ekonomi, varför kokain inte odlas i Afrika och varför pandor är värdelösa. Rafflande!
onsdag 24 mars 2010
Aldrig mera krig

Mot löfte om självständighet för Irland värvades tusentals unga irländare att slåss på britternas sida i kriget på kontinenten. I A Long Long Way (Faber 2005) skildrar Sebastian Barry realistiskt krigets fasor, och hur soldaterna försöker överleva dag för dag. På köpet får vi också en bit av Irlands historia.
Jag kan hälsa er från en skyttegrav i Flandern,
från en krater vid Gallipoli
Från fyra fasans år vid Döde Mannen
och från alla oss som kämpade vid Somme
Från alla oss som slagits i Galicien
och som överlevt en gasattack vid Marne
En hälsning ifrån helvetets Passchendaele
och från ett lerigt träsk vid Tannenberg
Från tolv miljoner döda kan jag hälsa er: Aldrig mera krig!
(Aldrig mera krig; Text: Peter Wahlqvist ) English review here!
måndag 22 mars 2010
Håpas du trifs bra i fengelset

Jag har personligen svårt att tänka mig en mer innehållsdiger mikronovell än titeln på Susanna Alakoskis senaste roman: Håpas du trifs bra i fengelset (Bonnier 2010). Boken handlar om syskonen Anni och Sami som växer upp med missbrukande föräldrar men reagerar helt olika på sina erfarenheter. Anni blir socialarbetare medan Sami blir narkoman. Romanen är Alakoskis andra efter den mycket omtalade Svinalängorna från 2006.
"I see dead people..."

Så här står det om boken i katalogen:"Odd Thomas, kock på en snabbmatsrestaurang mitt i öknen, upplever att de döda försöker kommunicera med honom. En mystisk man med ett arkivskåp fyllt av information om världens värsta mördare kommer till staden. Vem han är kan inte ens de döda berätta. Odd kämpar för att undvika en hotande katastrof."
Kolla in hemsidan! http://oddthomas.deankoontz.com/
Biblioteket har boken både på svenska och engelska
fredag 12 mars 2010
Katarina+Per=sant

Kieris och Nilssons samarbete har väckt stora förväntningar hos kritikerna, och säkert också bland många läsare. Och förhoppningarna tycks i hög grad infrias. Johanna Lindbäck på bokhora.se tycker att boken är tipptopp: "Lyhört, välskrivet, bra gehör, bra problem, lyckat hantverk". Även GP:s och SvD:s kritiker är positiva. Skynda att låna!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)