fredag 20 mars 2015

Skymningslandet

Martina går ut gymnasiet utan direkt toppbetyg. Hon har bråttom att flytta hemifrån och börja leva sitt eget liv. Men vad är det egentligen för möjligheter som erbjuds en ung person idag, utan betyg och arbetslivserfarenhet. Martina får ett timvikariat som städare på ett hotell, en minst sagt otrygg anställning. Vikarierna blir utnyttjade och ingen vågar säga ifrån av rädsla för att förlora jobbet. När en gäst lämnar avföring i handfatet får Martina nog.

Genom fönstret på caféet får Martina syn på Tessan, de har inte setts på flera månader. De börjar prata och Martina berättar om sin situation. Tessan som däremot har det riktigt bra ordnat för sig, bor på herrgård, jobbar som hembiträde och har egen bil tar med sig Martina till Glimmenäs.
Florence, kvinnan som bor på Glimmenäs herrgård blir förtjust och anställer Martina som sin sekreterare. Florence är en 80-årig kvinna som lever i tron att det är 1943, att andra världskriget rasar för fullt och att hennes pappa är diplomat i Kairo. Tessan och Martina spelar med. De dukar upp till påhittade middagar med gäster som sedan länge är döda. Tessan och Martina har det bra, de har boende, mat, en ok lön dessutom en välfylld vinkällare. Martina mår bättre än på mycket länge, hon känner sig trygg, sover bra, har ingen ångest och vill stanna på Glimmenäs för alltid.
Efter en bilolycka utanför herrgården kommer en ny tjej till Glimmenäs. En tjej som inte heller har någonting att återvända till. Längre fram i berättelsen kommer två killar, Pontus och Andreas. Plötsligt är de fem ungdomar på Glimmenäs. De lever i ett kollektiv, de har hittat en trygg kravlös plats där de får vara ifred. Ett ostört liv som de till varje pris vill behålla. Men någonting händer som stör deras planer... (Skymningslandet av Marie Hermansson Albert Bonniers förlag 2014).