fredag 27 november 2009

Förhistorien till idag ryms i din jackficka

Du behöver inte vara kalenderbitare för att uppskatta Världshistorien i ord och bild (Norstedts 2009). I ett kompakt format ges en kronologisk genomgång av världshistorien. Det är inte frågan om någon fördjupning, men som fungerar utmärkt för att ge en fin översikt.

Uppföljaren till Da Vinci-koden

Vissa böcker behöver ingen närmare presentation. Dan Browns uppföljare till monstersuccén Da Vinci-koden Den förlorade symbolen (Albert Bonniers förlag 2009) är en sådan bok. Här återser vi Harvardprofessorn Robert Langdon. Hans mentor, frimuraren Peter Solomon kidnappas. Langdom inser att för att rädda sin vän och mentors liv måste han tolka ett kryptiskt kodat föremål, något som leder honom rakt in i ett virrvarr av märkliga sanningar.

Jag bor i Sverige, men jag lever inte i Sverige

Zulmir Becevics Svenhammeds journaler (Alfabeta 2009) var nominerad till Augustpriset i barn-och ungdomsklassen i år. Boken är Svenhammeds dagbok, en dagbok som skildrar en uppväxt i två skilda kulturer där han inte känner sig hemma i någon. Namnet kommer sig av att hans föräldrar kom på den brighta idén att ge sin son ett namn som till hälften är namnet på pappans favoritsekreterare och till andra hälften påminner om pappans namn. Inte helt lyckat. Dagboken, eller journalen som han väljer att kalla den "eftersom bara töntar skriver dagbok", inleder han med ett sorts manifest i tio punkter, där han inleder med att slå fast att "jag är född i Sverige, men jag är inte svensk" och avslutar med att "jag skulle förmodligen aldrig vilja bli svensk".

De omvälvande tonåren

Titeln Fågelflickor och frusna pojkar: om att se eleven (Brombergs 2009) syftar på de sköra flickorna som flyr från skolan när det blir jobbigt, och de frusna pojkarna som sitter med jacka på inomhus. Christina Monthan Axelsson som skrivit boken har många år som lärare bakom sig. Hennes lösning är att se varje elev, och stötta honom eller henne individuellt Hon belyser språket och litteraturens roll i den period i de omvälvande tonåren när man som intensivast söker efter sin identitet.

Groomingtips för män

Per Nilsson, till vardags chefredaktör för modemagasinet King, publicerar i stilguiden Manualen: 365 stiltips för män (Bonnier fakta 2009) sina bästa groomingråd. Han delar med sig av tips som: "Oavsett vilken skjorta du bär ska kragsnibbarna ligga innanför kavajen. Aldrig utanför", "Sno aldrig stilen, men låt dig gärna inspireras av någon du tycker klär sig eller har klätt sig snyggt" och "Brun -utan-sol-produkter ska bara få ditt vinteransikte att återuppstår från de döda. Alla resultat som för tankarna till sotare, vimmelsajter och fjortisar är misslyckade." Eller det här tipset, markerat av någon som lånat Aranäs exemplar av boken: " Hudglipan mellan strumpa och byxben är ingenting annat än ful och ogenomtänkt. Du undviker den med strumpor som har längre skaft, så kallade knästrumpor eller trekvartsstrumpor."

torsdag 26 november 2009

Sista sommaren med gänget?

Benji är enda svarta eleven i sin privatskola på Manhattan där han tillbringar nio månader om året. De andra tre ingår han i en helsvart gemenskap av afro-amerikanska familjer som lyckats skapa sig ett sommarparadis. Den här sommaren är Benji och hans bror tillräckligt gamla för att vara där utan föräldrar under veckan. I sin bok Sag Harbor skildrar Colson Whitehead (Doubleday 2009) på ett dråpligt sätt Benjis ansträngningar att passa in på båda ställena när det gäller vilka social koder som gäller. Vilka komplicerade gettohandslag är det som gäller den här sommaren? Vad får man prata om för filmer eller dataspel? Med hjälp av en äldre kompis med körkort kan killarna äntligen ta sig till badstranden med de barbröstade brudarna. Whitehead har en drastisk, pratig berättarstil där det inte blir långt mellan skratten. Kör du fast på slangen, så har biblioteket amerikanska slanglexikon!

måndag 23 november 2009

Ikväll utses Augustprisvinnarna

Ikväll hålls Augustgalan där årets vinnare till det litterära priset utses i tre klasser: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok, Årets svenska barn-och ungdomsbok. I den skönlitterära klassen är Johannes Anyuru nominerad för sin lyriksamling Städerna inuti Hall (Norstedts 2009). Här kommer ett smakprov:
"Bostadshus
som transluscenta, milshöga
vaxkakor
vajar
i den askfärgade, heta
morgonen".