fredag 27 mars 2009

Orwellskt nyspråk



Klimatförändring eller global uppvärmning? För eller emot livet? Etnisk rensning eller massmord? Jordens vänner - är du inte med där, är du då en fiende till jorden?

Steven Poole (Grove Press 2006) diskuterar i sin bok Unspeak: How Words Become Weapons, How Weapons Become a Message and How that Message Becomes Reality hur ord påverkar vår verklighetsuppfattning. I god Orwellsk anda undersöker Poole vanliga ord i vår tid. Unspeak syftar på de outtalade värderingar eller påståenden som ligger i ordval.

Spännande och tänkvärd läsning!

torsdag 26 mars 2009

Kinas moderna historia

Hur skiljer sig Kinas utveckling från västvärldens? Det och mycket annat fördjupar sig Hans Hägerdal i när han tar ett samlat grepp om Kinas moderna historia i Kinas historia (Historiska media 2008). Från de äldsta kinesiska civilisationerna till dagens auktoritära stat. För att förstå vad som händer i dagens Kina behöver man ha koll på historien. Då är Hans Hägerdals bok en utmärkt ingång.

Allt var en enda lång lögn

Philip Pullman fick Alma-priset 2005, priset som delas ut till Astrid Lindgrens minne och som i dagarna tilldelades Tamerinstitutet för att stimulera läslusten hos palestinska barn.

Philip Pullmans bok Ginnys rike (Opal 2007) handlar om sextonåriga Ginny som växt upp med sin pappa. De har en bra relation, och sommaren närmar sig, när Ginnys inser att hennes pappa dolt en mörk hemlighet. Ingenting blir längre sig likt.

Det finns inga vildar, bara människor

Patricia Lorenzoni är idéhistoriker. I boken Att färdas under dödens tecken: Frazer, imperiet och den försvinnande vilden (Logos 2008) utgår hon från sekelskiftet 1900 och en tid när västvärlden valde att blunda för de offer som krävdes för att skapa "civilisationen". Synen på de människor man kallade vildar var en del i detta. Vilden tillhörde det förflutna. Men om vilden var en föreställning var lidandet som väst orsakade verkligt.

Post no bills

















Banksy är pseudonymen för en brittisk graffitikille vars rykte når vida omkring. Hans gatukonst har uppmärksammats i kulturprogram och nått kultstatus. I boken Wall and Piece (Century 2006) finner du några av hans mest uppmärksammade verk. Alltid provokativ, ofta med en satirisk eller politisk underton, som i bilden ovan som fungerar som en kommentar till konsumtionssamhället.

tisdag 24 mars 2009

SAOL på nätet

Du vet väl att du numera hittar Svenska Akademiens ordlista på internet?
http://www.svenskaakademien.se/web/Ordlista.aspx

A lone gunman

Assassins and assassinations: history`s most infamous plots (New Holland 2008) sätter Paul Donnelley ljuset på 25 historiska mordförsök och mordhistorier från Julius Caesar till Indira Gandhi. Boken är provocerande men samtidigt fascinerande, och ett mönster går igen: att döda en fiende har alltid setts som en enkel lösning.

Kärlek är något mycket enkelt

Bob Hansson är mest känd som poet. I boken Kärlek: hur fan gör man? Bob Hansson frågar dom som vet (W&W 2008) tar han ett allvarligt grepp runt det här med kärlek. Hur gör folk egentligen? Han intervjuar bland andra Thomas di Leva, KG Hammar och Emma Hamberg om sorg, ansvar, längtan och romantik, och inser att det handlar om att aldrig, aldrig ge sig.

Kreativa skrivövningar

Skriv bättre texter! En ny metod i fem steg (Bokförlaget DN 2006) av Lena Holst är ytterligare en i raden av handböcker om skrivande som hjälper dig att bli en bättre skribent. Genom den här metoden får du genom att göra olika tester reda på vilken typ av skribent du är, du lär dig förstå din läs- och skrivprocess, du lär dig vad som kännetecknar en bra text, du lär dig att analysera texter på djupet och du får verktyg som kan förändra ditt skrivande.

Forty years ago Harriet Vanger vanished

Stieg Larssons Milleniumtriologi på engelska- varför inte? Män som hatar kvinnor har fått titeln The girl with the Dragon Tattoo (MaclehosePress 2008) på engelska. Plötsligt får dialogen en mer hårdkokt klang. Efter att ha läst trilogin vet jag inte om jag vill se filmen, en del våldsscener i böckerna är i det grövsta laget. (När filmen Watchmen hade premiär häromhelgen blundade jag nästan mer än jag tittade.) Men det är roligt att boken fått lika stort genomslag utomlands som här i Sverige. Synd att Stieg Larsson själv inte fick uppleva sin stora succé.

måndag 23 mars 2009

En hårsmån från döden

Filmen Slumdog millionaire syns plötsligt överallt. Filmen bygger på boken med samma namn, skriven av Vikas Swarup, och den handlar om den unge killen som hamnar i programmet Vem vill bli miljardär? Han svarar rätt på tolv frågor, men i stället för att hyllas blir han arresterad och anklagad för fusk. Oscarsjuryn har överöst filmversionen med satyetter, men Salman Rushdie förhåller sig kritisk, bland annat till de logiska luckorna. Läs boken, se filmen och döm själv.

Arg ung couture

Salka Hallström Bornold, född 1970 i Stockholm, har jobbat som mode- och kulturjournalist sedan 90-talets mitt. I dag är hon moderedaktör för magasinet Bon. I boken Salka frågar (Pocky 2008) har hon samlat sina intervjuer med inte mindre än 41 modeskapare. Här hittar du Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Dries Van Noten, Louis Vuitton och de andra som alla har en air av lyx runt sig. Exklusivt mode känns i och för sig otidsenligt och fel i lågkonjunturens tidevarv, men att läsa om mode kostar ju ingenting.

Fullständigt bedårande

Synen på barndomen genom tiderna har onekligen förändrats. Hur synen förändrats speglas i hur vuxna klätt barn. I den rikt illustrerade boken Dictionary of Children´s Clothes: 1700s to present (V&A 2008) kan du följa barnmodets historia, från hårt snört till ledigt mjukt, från noggrannt bearbetat till avslappnat.

Livets träd?

Enligt Nationalencyklopedin är kabbala "judisk mystik, utvecklad på 1100-talet. Läran om de tio sefirot (förbindelselänkar mellan Gud och skapelsen) spelar en viktig roll, liksom de 22 bokstäverna i det hebreiska alfabetet." Vill du fördjupa dig ytterligare i rörelsen som fick ett plötsligt uppsving i samband med att Madonna och Britney Spears plötsligt outade att de blivit anhängare kan du bläddra i The Kabbalah experience: the practical guide to Kabbalistic wisdom (Watkins 2003) av Naomi Ozaniec.

Det går inte längre att vara hemma

Det finns unga, en del bara barn, som inte har någon möjlighet att bo hemma längre. Andra blir utslängda av sina föräldrar. När de väl söker hjälp har de oftast försökt lösa situationen på egen hand, och behöver kanske hjälp på fler sätt än att bara hitta en bostad. I boken Unga i hemlöshet, vuxna i maktlöshet: frivilligorganisationens möjligheter (Stockholms stadsmission 2008) beskrivs hur Enter Mötesplats-modellen fungerar. Det är enligt den som man möter hemlösa ungdomar i Stockholm.