lördag 14 februari 2009

Brush up your English

Upptäck tvetydigheternas mästare och utöka ditt engelska ordförråd! I Filthy Shakespeare: Shakespeare`s Most Outrageous Sexual Puns (Gotham Books 2007) lär vi oss vad Hamlet egentligen säger till Ofelia. På ett mycket underhållande sätt beskrivs ett beundrat litterärt geni, satt på piedestal, som en människokännare med god psykologisk blick. Kiernan ger också en bild av den tid då Shakespeare skrev sina dramer.

tisdag 10 februari 2009

Bakom schablonen



I boken Brudar (Carlssons bokförlag 2008) försöker Annica Carlsson Bergdahl tränga bakom mediernas stereotypa bild av tonårstjejen som problemtyngd eller som objekt. Precis som i boken Killar (Carlssons bokförlag 2007) kommer flera tjejer till tals om ideal, kärlek, kompisar och skola. Boken illustreras av bilder tagna av Jerker Andersson.

Stureplan är hans nine-to-five, hans lekplats och hans hem


Yesim Bilgics roman Pause/Play (Modernista 2008) är den första fristående delen i hennes utlovade trilogi om psykopater, och mannen vi möter en svensk motsvarighet till Patrick Bateman från Bret Easton Ellis kusliga American Psycho. Han är framgångsrik och beundrad men totalt hänsynslös, en Janus med två ansikten vilket omslaget illustrerar: beroende på hur du håller boken ser du samma unga man ömsom samlad, ömsom vansinnesskrikande. Ett ruggigt samtidsdokument i romanform.

Den kompletta listan över nyinköpta böcker







Här på bloggen kan du läsa om ett urval av bibliotekets böcker. Om du vill ha en komplett lista över nyinköpta böcker på Aranäsgymnasiets bibliotek hittar du den numera på bibliotekets hemsida under rubriken nya böcker:

http://www.aranasgymnasiet.kungsbacka.se/aranas/Startsidan/Bibliotek/Nya-bocker/



Sammanfattningsvis kan man säga att Sumire var oförbätterligt romantisk, inbitet cynisk och ganska oerfaren


"Att skriva en berättelse är som att leva ut sina drömmar när man är vaken". Så säger Haruki Murakami, författaren bakom bland andra Norwegian Wood (2003), Fågeln som vrider upp världen (2007) och nu senast Sputnikälskling (Norstedts 2008). Det är en kärlekshistoria, en gåtfull sådan. Haruki Murakamo har jämförts med Kafka, och likt Kafka kallar han huvudpersonen i Sputnikälskling för "K".

måndag 9 februari 2009

Hon begav sig till fronten för att hämta hem sin son


1992 flydde Fausta Marianovic krigets Balkan för Sverige. Nu kommer hon med sin första roman på svenska: Sista kulan sparar jag åt grannen (Albert Bonniers förlag 2008), där hon återvänder till inbördeskrigets fasor, och vad kriget gör med människor. Före kriget har hon allt hon kan önska sig, och kan omöjligt föreställa sig att kriget ska komma, att grannar och vänner ska vända sig mot varandra, än mindre att hennes söner plötsligt står på var sin sida.

Uppblåsbara möbler och unisexmode


Carolina Söderholms Svenska formrebeller 1960- och 70 tal (Historiska media 2008) är en alldeles förtjusande bok om design. Tänk 10-gruppen, tänk Mah-Jong. Mönstren var djärva och materialet i fokus var plast. Kanske inte alltid så vackert, men fascinerande som tidsyttring.

Varifrån kommer du?


Det finns ortnamn som man kanske inte ropar ut första gången man möts. Bor man i Sexdrega kanske man svävar på målet och mumlar något om att man är från Boråstrakten. Kåtebol och Köttkulla är två andra ortnamn som väcker tveksamma associationer. I boken Ortnamn i västra Sverige (Carlssons 2008) av Kjell Wigers och Tommy Wiberg finner du en ambitiös genomgång av tolkningar av mer eller mindre märkliga ortsnamn. Kanske skulle man flytta till Kärleken?