fredag 20 februari 2009
Tomrummet är det jag är allra mest rädd för
Ann-Helen Attianeses roman Post till Vintergatan (Söderströms 2008) tar plats i 1960-och 1970-talets Vasa. Berättarrösterna växlar likt brevkorrespondens mellan en mamma och en dotter som talar till, men mest förbi varandra. Pappan finns inte längre där, och saknaden efter honom bildar ett stort hål.
torsdag 19 februari 2009
Stanna hos mig
Johanna Thydells I taket lyser stjärnorna (Natur och kultur) kom redan 2003, men är åter aktuell med tanke på att den har filmatiserats. Det är en av de bästa ungdomsböcker jag läst. Trettonåriga Jenna i boken känns så levande att det känns som som du träffat henne, och handlingen griper tag. Om du blir sugen på att skriva själv rekommenderar jag Johannas skrivarkurs på nätet:
http://www.johannathydell.se/micro/johannathydell/thydell.asp?del=2
http://www.johannathydell.se/micro/johannathydell/thydell.asp?del=2
Vem vill du vara idag?
Din nya look: 15 makeupstilar steg-för steg (Ica bokförlag 2008) känns lite som en veckotidning i bokformat. Här presenterar Max Söderberg och Maria Wigur ett urval olika sminkningar med namn som "sug i blicken", "sofistikerat sober" eller "härligt sommarfräsch". Det låter lite töntigt, men som handbok är den grundläggande och tar sitt ämne på allvar, och bilderna är pedagogiskt beskrivande.
Helhetsgrepp på musikens historia
Berättelser om all musik från forntid till nutid (H.F.Ullman 2008) är den ambitiösa titeln på ett samlingsverk av Maria Lord. All musik kanske är en liten överdrift med tanke på att 1890 till nutid avhandlas på ett fåtal sidor, men som en introduktion till de stora dragen i musikens historia fungerar den fint.
Annorlunda hemma-hos-reportage
Det enda vi har att frukta är fruktan själv
Nelson Mandela, Martin Luther King, Marie Curie och Jesus, den gemensamma nämnaren är deras odödliga tal. Vi tror oss veta ungefär sådär på en höft vad de sa. Men hur löd talen ord för ord? Vilket var sammanhanget? Och vem stod bakom orden? Svaren finner du i Odödliga tal i världshistorien (Albert Bonnier förlag 2008) med introduktion av Simon Sebag Montefiore.
Microläsning
Jag vet hur det är, du hinner inte läsa, du orkar inte läsa... Men du hinner och orkar läsa en novell! Jag älskar noveller, inte ett ord för mycket och koncentrerad handling. Noveller för världens barn (Informationsförlaget 2008) ges ut till förmån för Radiohjälpens insamling. Här väljer du bland nyskrivet material från några av Sveriges bästa författare. Sara Stridsberg, Peter Englund, Åsa Larsson, Jens Lapidus, Jonas Karlsson och Håkan Nesser för att nämna några.
I skydd av mörkret lämnade Max över en sorts attachéväska i aluminium
Svensk maffia: en kartläggning av de kriminella gängen (Norstedts 2007) var en obehaglig vandring rakt ned i Sveriges undre värld. Nu är författaren Lasse Weirup tillbaka med ytterligare en skildring av händelserna bakom rubrikerna: Infiltratören: den smutsigaste härvan inom svensk polis (Norstedts 2008). Polisen Max Åström tror sig agera på uppdrag av polisens högsta skikt när han infiltrerar kriminella grupperingar. När det visar sig att det han ägnar sig åt inte är lagligt, drar ledningen öronen åt sig, och Max pekas ut som ensam skyldig till brottsprovokation.
Jag kommer inte ut. Det måste ha hänt någonting med låset.
Hanne Ørstaviks Lika sant som jag är verklig (Alfabeta pocket 2003) kryper nära inpå i sin kusliga vardaglighet. Den ordentliga stundenten Johanne bor kvar hemma hos sin mamma. Johanne har träffat en kille, Ivar, och tillsammans planerar de att resa iväg på en längre resa. Mamman misstycker, och samma dag som Johanne och Ivar ska åka upptäcker Johanne att dörren till hennes sovrum är låst utifrån.
onsdag 18 februari 2009
Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa.
Norske Erland Loe gjorde sig ett namn med boken Naiv, super. Hans senaste roman heter Gör vad du vill (Alfabeta pocket 2008), och här händer det som inte får hända: Julies familj omkommer i en flygolycka. Det här är Julies dagbok om tiden efter olyckan. Titeln syftar på det sms Julie fick från sin pappa precis innan olyckan: "Gör vad du vill". Det är en drabbande historia, sorgligt naturligtvis, men Erland Loes omisskännliga humor finns här precis som i hans tidigare böcker.
Teenage angst
"Skulle du inte vilja bli älskad av mig?"
Richard Yates Revolutionary Road (Norstedts 2008) från 1961 är bioaktuell med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet. De agerar det unga gifta paret Frank och April lämnar New York för sömniga Revolutionary Road. Trots att de har allt de drömt om känns det som om någonting fattas. Frank drunknar i arbete och April känner att livet stannar upp. Finns det ingenting mer? På vinst och förlust bestämmer de sig för att flytta till Paris. Finns det någon räddning för deras äktenskap?
tisdag 17 februari 2009
Jag vet inte vad hon heter, så jag kallar henne lilla gumman
Den här gången kanske inte ens mitt stoft återvänder
Yukiko Duke utgår från 41 brev som den japanske befälhavaren Kuribayashi skrev hem innan amerikanerna landsteg på den japanska vulkanön i boken Breven från Iwo Jima (Norstedt 2008). 21.000 japaner och 7.000 amerikaner miste livet i slagen. Breven skildrar de helvetiska förhållandena vid fronten, men i förlängningen lyckas Yukiko Duke dessutom ge en ingång till Japans historia.
På andra sidan sjön går pendeltågen till Stockholm
Mats Wahls senaste bok När det kommer en älskare (Opal 2008) nominerades till Augustpriset i ungdomsklassen. Boken handlar om Tom som börjar i en ny skola när hans familj ärver ett hus och flyttar ut på landet. I den idylliska trädgården dyker det upp en huggorm, lika oberäknelig som Toms tillvaro, där nya faror ständigt hotar.
Ernst svarar på de stora frågorna
Konstnären Ernst Billgren har många strängar på sin lyra. I sin nyutkomna bok Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor (Bokförlaget Langenskiöld 2008) gör han ett försök att skriva om konst på ett nytt sätt, där han säger sig kliva ifrån tyckandet till förmån för fakta, och erbjuder ett kort och ett långt svar till varje konstrelaterad fråga. Han svarar på frågor som "Hur kommer det sig att folk hinner sno mina idéer så snabbt?" och "Bör man vara självkritisk?". Svaret på titelfrågan "vad är konst?" Det korta svaret lyder: Ett sätt att tänka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)