torsdag 16 april 2015

Levande och döda i Winsford

Maria en svensk medelålderskvinna reser med sin hund till Exmoor, Winsford i sydvästra England. Hon hyr ett hus några månader under förevändningen att hon är författare och vill ha lugn och ro för att kunna skriva färdigt sin bok. Huset ligger avskilt ute på en stor hed, här finns bara vildhästar, tät dimma och det dånande ljudet från havet.
Tillsammans med sin hund försöker Maria skapa rutiner, varje morgon tänder hon i kaminen, hon gör väderobservationer som nedtecknas allt detta följs av en lång förmiddagspromenad ute på heden.
Långsamt nystas Marias bakgrund upp, varför hon är där. Varför hon är så noga med att inte lämna några spår efter sig, alltid betala kontakt, aldrig använda mobiltelefonen. Ingen vet vart hon är och så vill hon att det ska förbli. Men en morgon när Maria vaknar ligger det två döda fasaner utanför hennes dörr och någon har skrivit ordet "death" på hennes bil. En mycket spännande bladvändare! Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser Albert Bonners Förlag (2013).