tisdag 11 juni 2013

Torsdagsfrågan på en tisdag. Crazy.

Jaha du Elin, hur går det med torsdagsfrågan egentligen?

Det går väl sådär. Det formligen väller in läroböcker till biblioteket så vi hinner ju inte med så mycket mer än att bära och scanna böcker just nu.

Apropå allt vi ska läsa i sommar, inbundet eller pocket? Varför?

Det är ju nåt särskilt med inbundet men jag säger ändå pocket. De har oftast snyggare omslag än inbundna böcker och eftersom jag gillar snygga omslag, gillar jag pocket. Att gå omkring på Pocket Shop och kolla på böcker är ju helt fantastiskt! Som en godisaffär, fast bara nyttigt! Just nu kommer jag inte på något bra exempel, men Anneli Jordahls böcker om klass är ju så fina, både till yta och innehåll. Fast de är fina i inbundet också… Dessutom är pocket lättare att hålla i när man läser. Det gör heller ingenting om de blir lite kantstötta och slitna. Då ser man att boken är ordentligt läst.

Läsa eller lyssna? Varför?

Läsa. Det är det jag är mest van med. Men jag gillar ljudböcker också. Jag trodde verkligen inte att ljudböcker var min grej, men sen jag började pendla till Kungsbacka har börjat lyssna. Det är kul, eftersom urvalet är mer begränsat än när det gäller vanliga böcker väljer jag ljudböcker som jag nog aldrig hade läst som vanlig bok. I vintras lyssnade jag på Mikael Niemis Fallvatten. Det var författaren själv som läste och det passade ju så bra med hans dialekt till handlingen.


Nä du Josefine, hur går det med torsdagsfrågan egentligen?

Ja, det går ju sådär. Tur att jag har dig.

Apropå allt vi ska läsa i sommar, inbundet eller pocket? Varför?

Alltså, jag är lite svag för inbundna böcker. Dels för att om jag tycker om en bok, så vill jag spara den och dels för att det är en härlig tyngd i den inbundna boken och det är liksom lite lättare att hålla den uppslagen. Men samtidigt så kan jag ju inte resa någonstans utan ett gäng böcker med mig, oftast pratar vi inte en två, tre stycken utan gärna en fem, sex. Det är för att jag alltid måste ha något att läsa som jag känner för att läsa och det vet jag inte alltid i förväg vad det kan vara. Då är det bra att det finns pocketböcker så att väskan går att bära.

Läsa eller lyssna? Varför?

Jag har aldrig riktigt fastnat för att lyssna på böcker, förutom då jag kör bil långa sträckor. Då är ljudboken helt oslagbar, tiden flyger iväg och resan blir en fin upplevelse. Förra sommaren körde jag till Molde i Norge och lyssnade på Regina Lunds inläsning av Jeanette Wintersons Fyrväktaren, Reginas Lunds röst med den poetiska texten blandat med den norska naturen på Hardangervidda var en underbar, oförglömlig kombination. Men annars tycker jag att det är mest avkopplande att läsa själv.