måndag 11 maj 2015

Moderspassion av Majgull Axelsson

"Du kan bli precis den du vill vara" får Minna veta av sin moster. Minna växer upp tillsammans med sin ensamstående mamma i Stockholm. Minnas mamma går hastigt bort i cancer och Minna flyttar till sin moster Sally i Arvika.
Minna lyssnar på Sally. I Arvika får hon en nystart, ingen känner henne här. Ingen vet att hennes mamma drack lite för mycket, att det mest var skrik och bråk hemma. Minna får för första gången ett eget rum och fickpengar men kanske framförallt en vuxen människas tid och omsorg. Minna sköter skolan och får bra betyg men håller sig för sig själv. Det är en liten stad, folk pratar och rykten går, är man en person med lite makt måste man passa sig, man måste vara listig.
Boken utspelar sig under några dygn på Sallys Cafe och Restaurang, en vägkrog utanför Arvika. En rejäl höststorm drar fram, vattnet stiger och träd faller över vägar och hus. En brokig skara människor tar sin tillflykt till restaurangen och under några händelserika dygn får vi lära känna dessa personer. Det är dramatiska livsöden nystas upp. Moderspassion av Majgull Axelsson (Bromberg 2012).