onsdag 22 januari 2014

Legend av Marie Lu

Det landområde som i vår tid är USA:s västkust är nu Republiken. Republiken styr med våld och hot om våld och håller med militär makt och strikta regler invånarna i schack. Invånarna i de fattiga områdena lider inte bara av hunger utan drabbas titt som tätt av pestsmitta som sprider sig bland invånare, republiken sitter på medicinen och den är mycket dyr.
Femtonåriga June räknas som ett militärt underbarn då hon är den enda någonsin som har klarat prövningen med full poäng. Hon kommer ifrån en högt ansedd familj i Los Angeles och spås en lysande framtid i Republikens toppskikt. Day däremot växer upp i slummen och är republikens mest eftersökte brottsling.
När Day en dag gör inbrott på ett sjukhus för att skaffa medicin till sin sjuke lillebror dör Junes storebror, den enda familjemedlem som hon har kvar i livet. June bestämmer sig för att själv fånga Day och ställa honom till svars för mordet på Metias. Sedan ändras allt och både June och Day får omvärdera allt de trodde sig veta om sig själva, om sin värld och om sin framtid.