fredag 23 november 2012

Den dödes dotter av Janne Lundström

Abena är född på en tisdag, det hör man på namnet och hon tillhör Papegojans klan, samma som sin Mamma. Abenas Pappa tillhör Hökens klan. Det betyder att Abena inte kan besöka sin fars grav. Abena har ingenstans att göra av sin sorg efter sin Pappa, det finns ingen kvar som förstår henne. Abenas Mamma är orättvis och arg, förmodligen också ledsen. Men sorgen kan de inte dela, Abena var ju Pappa flicka. En dag, när Mamma tvingar Abena att tvätta kläder och passa sin lillebror samtidigt, händer det fruktansvärda. Lillebror glider iväg längs floden i en kanot på drift.

”-Akkor, gnällde hon, vad ska jag göra? Hjälplös såg hon sig omkring – och fick se en stock komma flytande med strömmen. Kanske kunde hon fånga in den och driva med den nerför floden? Hon började vada mot stocken. Och se, den svängde mot henne! Som om den förstod att hon behövde den! I samma ögonblick såg hon näsborrarna. Och de gul-gröna ögonen. En krokodil!”

Förmodligen borde Abena vända till byn och hämta hjälp, men Mamma är ju redan arg och hon vågar inte återvända utan Akkor. Så hon ger sig av efter kanoten. Många faror lurar i Afrika, krokodiler, bufflar och gröna mambor. Också naturens krafter kan överraska, flodens forsar, regntid och stormar, allt råkar Abena ut för. Men naturens faror är inte allt som väntar Abena, människor är inte alltid snälla. Vad Abena inte vet är att hennes fars ande vaktar över henne, han finns med henne och bara väntar på ett tillfälle då hon öppnar sig för honom och låter honom tala till henne. Han vet ju vad hon måste göra.

Låna "den dödes dotter" på biblioteket